26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Delegacija islamskih učenjaka u Sandžaku

Delegacija Međunarodnog udruženja islamskih učenjaka „UMAD“ iz Turske, na čelu sa predsjednikom udruženja, Abdulvehabom Ekincijem, posjetila je danas Mešihat Islamske zajednice Sandžaka u Novom Pazaru.

Delegaciju Udruženja UMAD u kojoj su bili neki od najpoznatijih islamskih učenjaka, univerzitetskih profesora i vjerskih autoriteta dočekao je predsjednik Mešihata muftija Senad ef. Halitović sa saradnicima.

“Posjeta predsjednika Udruženja UMAD i njegovih saradnika od velikog značaja za Sandžak. Delegacija sa ovolikim brojem alima nije davno obišla Balkan”, naveli su povodom ove posjete iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Istakli su da je cilj ove posjete upoznavanje sa ulemom u Sandžaku, islamskim naslijeđem i ustanovama koje djeluju na ovim prostorima, te razgovor o budućim naučnim okupljanjima, zajedničkim projektima i konferencijama.

Muftija Halitović je zahvalio predsjedniku Ekinciju i njegovim saradnicima na posjeti i dolasku u Sandžaku, naglašavajući veliko zadovoljstvo zbog susreta i planiranja velikih projekata.

“Izutetno mi je drago što smo danas počastvovani posjetom ovih velikih ljudi, nadam se da će se saradnja nastaviti i da ćemo u budućnosti imati više susreta i projekata koji će značiti vjernicima kako u Sandžaku tako i širom svijeta”, kazao je muftija Halitović.

U delegaciji koja je posjetila Sandžak bio je i Prof. Dr. Mustafa Karataš, potpredsjednik UMAD-a, univerzitetski profesor, predavač, autor više desetina knjiga, tv emisija sa tematikom praktičnog života u islamu.

Također, u delgaciji iz Istanbula bili su i Prof. Dr. Mustafa Agirman, Prof. Dr. Numan Aruc, Huseyin Kansu, Dr. Adem Ergul, Omer Korkmaz, Ramazan Kayan, Prof. Dr. Saffet Kose, Prof. Dr. Numan Aruc, Prof. Dr. Ramazan Altintas, Prof. Dr. Abdulhamit Birisik, Prof. Dr. Nasrullah Haci Mufutuoglu, Sadetin Ekici i Muhammed Habil Balyer

UMAD je građansko i nezavisno udruženje, osnovano je 2015. godine u Dohi (Katar) pod nazivom Svjetska unija muslimanskih naučnika (al-Ittihadu’l-Alemi li Ulemai’l-Muslimin), i okuplja vjerske učenjake iz raznih disciplina. Sjedište udruženja je u Istanbulu. s vizijom da postane krovna organizacija u skladu sa istim ciljem jačanja jedinstva i solidarnosti islamskih učenjaka, koji su vijekovima, kao pionira u nauci, imali veliki udio u uspostavljanju velikih civilizacija i usmjeravanja društva.

Predsjednik Svjetske unije muslimanskih učenjaka prof. dr Yusuf Al-Karadavi Generalni sekretar te prganizacije prof. Dr Ali Muhidin Karadagi tokom učestvovali na jednoj od konferencija UMAD-a u Istanbulu

UMAD ima misiju da ujedin napore, misli i studije islamskih učenjaka za rješavanje glavnih pitanja islamskog ummeta i snažnu buduću perspektivu, organizovati aktivnosti u Turskoj i drugim zemljama za rješavanje problema muslimana i čitavog čovečanstva u skladu sa glavnim principima islama, povećanja kompetentnosti islamskih učenjaka da sarađuju sa drugim institucijama i organizacijama koje rade na zajedničkom cilju, da pruže informacionu podršku institucijama koje obrazuju naučnike i da kod ummeta ojačaju islamsku svijest u individualnom i društvenom identitetu.

U radu ove organizacije pored poznatih imena iz Turske uključeni su i Yusuf el-Karadavi, Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni, Abdullah Taylan…

Povezane vijesti

%d bloggers like this: