26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Turska

Turski ambasador Aksoy posjetio BNV: Turski i bošnjački narod uvijek prijatelji

Ambasador Turske Srbiji,  Hami Aksoy i generalni konzul te zemlje u Novom Pazaru, Basar Basol posjetili su sinoć Bošnjačko nacionalno vijeće i razgovarali se sa zvaničnicima Vijeća.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misala Pramenković je sa turskim diplomatama razgovarala o nastavku saradnje, i u ovom sazivu Vijeća, sa institucijama Republike Turske, realiziranim projektima i aktivnostima koje se, u okviru djelovanja Vijeća, planiraju sprovesti.

“Sagovornici su saglasni da će turski i bošnjački narod uvijek jedni u drugima imati pouzdane i iskrene prijatelje.Tokom prve posjete novom sazivu Vijeća, ambasador Aksoy poželio je uspjeh u radu i čestitao mjesec ramazan rukovodstvu BNV i svim Bošnjacima”, saopšteno je nakon sastanka.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je turkom ambasadoru Aksoyu uputila izraze najdubljeg saosjećanja zbog velikog broja poginulih i povrijeđenih u zemljotresu koji se, početkom mjeseca februara, dogodio u Turskoj.

Ambasador Republike Turske u Beogradu posjetio je i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i tom prilikom susreo se sa muftijom sandžačkim, Senadom-ef. Halitovićem i njegovim saradnicima.

“Na sastanku, naglašena je važnost produbljivanja saradnje između Mešihata IZ Sandžaka i Uprave za vjerske poslove Repblike Turske (Diyanet), kao i važnost nastavka iste, u svim pravcima. Tokom sastanka razgovaralo se i o realizaciji zajedničkih projekata na polju vjere i obrazovanja, a u tom pravcu, muftija sandžački, Senad-ef. Halitović se zahvalio na podršci koju Turska pruža muslimanima u Sandžaku, na svim prethodno spomenutim poljima. Sastanku je prisustvovao i generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol sa saradnicima”, saopšteno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Turske diplomate su sinoć prisustvovale iftaru za ambasadore i diplomatske predstavnike 12 islamskih zemalja čiji domaćin je bio gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Podsjećamo javnost da Gradska uprava Novog Pazara ni najavom ovog događaja nije obavjestila redakciju SNews-a o svom radu i aktivnostima, vršeći na taj način selekciju i diskriminaciju medija i novinara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: