24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Turska

Delegacija iz Sandžaka na sastancima sa predsjednikom Velike Narodne skupštine Turske

Predsjednik Velike Narodne skupštine Republike Turske, Mustafa Šentop, imao je u Beogradu sastanke sa delegacijom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, grada Novog Pazara i opštine Tutin, te predstavnicima SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP).

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća su saopštili da su predsjednica Jasmina Curić i njeni saradnici sa Šentopom prevashodno razgovarali o pitanjima statusa i položaja Bošnjaka u Srbiji, kao i o budućim projektima Vijeća koje Republika Turska može podržati.

“Delegacija Vijeća zahvalila je predsjedniku Velike Narodne skupštine R. Turske Mustafi Šentopu na prijemu i konstruktivnim razgovorima o budućoj saradnji, te uputila mu poziv da u najskorije vrijeme posjeti Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće”, kaže se, između ostalog, u njihovom saopštenju.

U odvojenoj posjeti istog dana delegacije Grada Novog Pazara na čelu sa gradonačelnik Nihatom Biševcem, te opštine Tutin koju je predvodio predsjednik Salih Hot, također su danas razgovarali sa predsjednikom Mustafom Šentopom o budućim odnosima i unapređenju saradnje. Sastanku je prisustvovao i Muamer Bačevac, predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva Srbije sa Turskom.

Kako je prenio RTV Novi Pazar, TIKA će finansirati izgradnju obdaništa u Novom Pazaru, restauraciju hamama, te postavljanje nove ograde na Velikom groblju u Novom Pazaru, dok su iz opštine Tutin naveli da je dogovoren završetak sportske hale u ovoj opštini i ulaganje u niz drugih projekata.

U nastavku svojih susreta sa sandžačkim delegacijama, predsjednik Turske narodne skupštine je upriličio sastanak sa narodnim poslanicima iz SDA Sandžaka, Mirsadom Hodžićem, Selmom Kučević i Enisom Imamovićem.

Delegacija SDA Sandžaka upoznala je Predsjednika turskog Parlamenta o aktivnostima SDA Sandžaka u Skupštini Srbije, kao i o izazovima sa kojima se susreću bošnjački narod i svi građani Sandžaka, naveli su iz ove stranke.

“Na sastanku je istaknuta važnost uloge Republike Turske za stabilnost regiona, kao i značaj dobrih odnosa sa Srbijom”, kažu u saopštenju i dodaju da građani Sandžaka i građani Republike Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju najčvršću trajnu vezu u saradnji Srbije i Turske.

Mustafa Šentop sastao se danas u Beogradu sa osnivačem SDP-a i predsjednikom SDPS-a Rasimom Ljajićem, koji je sa svojim saradnicima, također, razgovarao o unapređenju saradnje.

Foto:TBMM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: