26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Demirović: Nećemo odustati od izgradnje islamskog centra (VIDEO)

Zamjenik sandžačkog muftije Muhamed ef. Demirović poručio je sa hutbe (obraćanja tokom obavezne molitve petkom) da Mešihat IZ-e Sandžaka i Rijaset Islamske zajednice Srbije neće odustat od projekta izgradnje islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

“Ne postoji tog čovjeka niti organizacije koja će nas pokolebati na tom putu, ali, želeći po svaku cijenu da izbjegnemo naše međusobne sukobe, što nam je stroga obaveza i farz, preduzeli smo sve mjere, pravne, da se to riješi na što bezbolniji način i da ne dođe do sukoba”, rekao je između ostalog Demirović u obraćanju vjernicima.

On je poslao poruku srbijanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, pravosuđu, i svim ostalim državnim organima da, “ako u najkraćem mogućem roku ne oslobode ovaj put i pristup do ove parcele, mi ćemo shvatiti, razumjeti i tretirati taj njihov postupak kao njihovo plansko guranje nas kao Bošnjaka, muslimana, u međusobne sukobe u međusobno krvoroliće”.

“Samim time mi ćemo te iste organe smatrati odgovornim za svaku nemilu posljedicu i ishod koji vrlo lahko može proisteći iz ove situacije i stanja”, naveo je Demirović u obraćanju sa jučerašnje hutbe u Hadži Hurem (Bor) džamiji u Novom Pazaru.

On je, ističući da to treba svi dobro da znaju, podvukao da nikada neće prihvatiti duple aršine, ma o kom se radilo i ma o kojem nivou vlasti se radilo.

“Nikada nećemo prihvatiti duple aršine”, rekao je on uputivši dove Bogu da nas zaštiti od, kako je kazao, našeg i tuđeg zla, da radimo kako će On biti zadovoljan i najdraži način kako će zajednici biti najkorisnije.

Grupa do nekoliko desetina muškaraca, pristalica Stranke pravde i pomirenja i aktivista Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), pod izgovorom da se radi o vakufu Mearif, na koji oni isključivo imaju pravo upravljanja, u srijedu 16. decembra postavila je ogradu na putu, blokirala pristup i rastjerala radnike na gradilištu islamskog centra u ulici Rifata Burdževića kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

MUP Srbije je tim povodom saopštio da su pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru, odmah po prijavi da više osoba postavlja metalnu ogradu na prilaznom dijelu puta gde se gradi islamski centar, izašli na lice mjesta.

Kako je navedeno policija je tu zatekla veći broj građana, koji kod sebe nisu imali oružje, i sa njima obavila razgovor na okolnosti njihovog okupljanja. O događaju je obavješteno Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja i da im se dostavi izvještaj, što je i učinjeno”, saopštio je MUP Srbije.

Izgradnja islamskog centra na parceli do muslimanskog groblja kojim upravlja Grad Novi Pazar, a koju je poklonio jedan vjernik, započeta je 20. novembra ove godine.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: