Aktuelno Društvo Novi Pazar

Prekršajni sud u Novom Pazaru: Nije bilo prijava zbog kršenja mjere zabrane okupljanja više od pet osoba

Prekršajni sud u Novom Pazaru je potvrdio za SNews da tom sudu nije podnijet ni jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u vezi kršenja mjere zabrane okupljanja više od pet osoba, 16. decembra ove godine, kod gradilišta islamskog centra u blizini Velikog groblja u Novom Pazaru.

“Prekršjanom sudu u Novom Pazaru i Odjeljenju u Tutinu za traženi period nije podnijet nije podnijet ni jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv fizičkog ili pravnog lica zbog nepoštovanja mjere zabrane okupljanja više od pet lica u zatvorenom i otvorenom prostoru”, navodi se u odgovoru na pitanje koliko je ukupno Prekršajnom sudu u Novom Pazaru, do 18. decembra 2020. godine podnešeno prekršajnih prijava protiv fizočkih i pravnih lica ( zbog nepoštovanja mjere zabrane okupljanja više od pet lica u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Prekršajni sud u Novom Pazaru je predočio informaciju za javnost da je do sada podnijeto 52 prekršajne prijave iz člana 81 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od kojih je riješene 4 predmeta, gdje su izrečene novčane kazne u skladu sa Zakonom zbog nepoštovanja odredbe o članu Uredbe o mjerama za sprečavanje i suzbijanje bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-cov-2.

Podsjećamo da je MUP Srbije u vezi događaja sa blokadom gradilišta islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru saopštio da su pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru, odmah po prijavi da više osoba postavlja metalnu ogradu na prilaznom dijelu puta gde se gradi islamski centar, izašli na lice mjesta.

PU Novi Pazar, foto: SNews

“Policija je tu zatekla veći broj građana, koji kod sebe nisu imali oružje, i sa njima obavila razgovor na okolnosti njihovog okupljanja. O događaju je obavješteno Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja i da im se dostavi izvještaj, što je i učinjeno”, saopštio je MUP Srbije.

Muftija sandžački Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Abdurahman ef. Kujević je, povodom blokade gradilišta islamskog centra Riajseta Islamske zajednice u Srbiji (IZS), gostujući u emisiji Dnevnik na TV Sandžak, u srijedu izjavio da je na tom skupu bilo više od sto ljudi.

Skupština Srbije je 12. novembra usvojila izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je omogućeno izricanje mandatne kazne, koja može da se izrekne na licu mjesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mjera lične zaštite od infekcije usmjerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života, u vrijeme proglašene epidemije.

Kako je navedeno u Zakonu novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako, između ostalog, ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Krizni štab je 6. novembra 2020. godinio donio i nove mjeru-zabranjeno je okupljajne više od 5 osoba na javnim manifestacijama i organizovanim okupljanjima.

Za podnošenje prekršajne prijave zbog kršenja mjere zabrane okuplanja više od pet osoba nadležna je komunalna poliicja, odnosno gradska komunalna inspekcija.

Iz Gradske uprave Novog Pazara javnost nije upoznata sa eventulanim postupnjem komunalne inspekcije u vezi okupljanja više lica prilikom blokade gradilišta islamskog centra kod Velikog groblja.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: