25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Globus Politika

Dijete Srebrenice u Bajdenovom timu

U timu novog predsjednika Sjedinjenih AmeričKih Država (SAD) Džozefa Bajdena, funkciju direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama obavlja Elvir Klempić (29), koji je rođeni srebreničanin.

Ovaj “američki Bošnjak” tema je različitih medija koji se bave praćenjem kampanje za američkog predsjednika iz različitih uglova.

Klempić je prije pristupanju Bajdenovom timu bio izvršni direktor Organizacije za tursko nasljeđe koja je, navodno, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajiipu Erdoganu.

– Preživio Srebrenicu

Klempić je rođen 1991. godine, a u Ameriku je stigao iz Bosne i Hercegovine (BiH) 2000. godine zajedno s porodicom koja se naselila u američkoj državi Ajovi.

Diplomirao je politikologiju i međunarodne studije 2014. godins, a godinu prije prošao je i seminar o liderstvu u Konji u Turskoj.

Posljednjih nekoliko godina je izrazito aktivan u američkoj Demokratskoj stranci.

Član je Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresmena.

Klempić je i veliki poklonik politike Bajdena, koji je u tekstu koji je objavio na Mediumu, nahvalio Bajdena kao “jednog od nas”, osvrnuvši se na Bajdenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih događaja u Srebrenici, gdje je samo pukom srećom uspio da pobjegne sa svojom porodicom.

“Kao dijete koje je preživjelo strahote genocida u Srebrenici u Bosni, radim u ovoj kampanji jer vjerujem kako je Bajden prava osoba da vodi našu naciju, bavi se problemom zaštite ljudskih prava te se bori za ono što je ispravno”, objavio je nedavno Klempić.

Izvor: Agencije

Foto: PrtSc YouTube / PBS NewsHour

Povezane vijesti

%d bloggers like this: