Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Dodik novinarima pokazao srednji prst, dobio najavu bojkota u medijima

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitno javno izvinjenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog njegovog sramotnog ponašanja prema novinarima danas u Sarajevu, te su pozvali novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovo izvinjenje.

Kako su prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, prilikom današnjeg dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednji prst prisutnim novinarskim ekipama.

“Ovakvim gestom Dodik je još jedanput demonstrirao ponašanje potpuno neprimjereno i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika. Pored toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavnike medija, koji su danas ispred Tužilaštva BiH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušava ne samo vlastiti ugled, već i ugled države koju kao političar i član Predsjedništva BiH predstavlja”, navodi se u saopćenju.

Kažu da Dodikovo „objašnjenje“ na današnjoj press konferenciji da se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kako je kazao, „kontinuirano lažu“ izvještavajući o njemu, te da srednji prst nije upućen onim novinarima koji profesionalno izvještavaju, ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke

Ukoliko smatra da pojedini mediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Milorad Dodik na raspolaganju ima mehanizme poput demantija i Zakona o zaštiti od klevete, putem kojih može te medije pozvati na profesionalnu odgovornost, kazali su iz Udruženja BH novinari.

Izvor: Udruženje BH novinari

Foto: BNTV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: