24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Globus Nauka i tehnologija Prijepolje Sandžak

Dr. Adnan Mehonić imenovan za svjetskog inovatora, čestitao mu osnivač Facebooka Mark Zuckerberg

Genijalac i ekspert u oblasti nanotehnologije, porijeklom iz Prijepolja, Dr. Adnan Mehonić imenovan je od strane prestižnog naučnog časopisa MIT Technology Review za svjetskog inovatora mlađed od 35 godina. Čestitku mu je uputio i lično osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, takođe nosilac tog priznanja.

Svake godine medijska kompanija MIT Technology Review prepozna listu izuzetno nadarenih tehnologa čiji rad ima veliki potencijal da transformiše svijet.

Prethodni eksperti koji su se našli na listi, pored osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, su osnivači Googlea Larryja Page i Sergeya Brina, glavni dizajner Applea Jonathana Ivea, suosnivača iRobota Helen Greiner, Maxa Levchina, suosnivača PayPal-a i Johna Rogersa, naučnik za materijale sa Univerziteta u Illinois.

Komentirajući svoje uvrštavanje na listu, Dr, Mehonić je podijelio svoje utiske riječima “Velika mi je čast biti izabran za jednog od 35 inovatora MIT Technology Review-a mlađih od 35 godina i podijeliti ovo priznanje sa impresivnom listom nagrađenih.”

Njegov rad usredsređen je na razvoj memorijalne tehnologije s potencijalom za budućnost računarstva, umjetne inteligencije i sistema nadahnutih mozgom, s znatno poboljšanom energetskom efikasnošću.

Memristori su novi elektronički uređaji; istovremeno pohranjuju i obrađuju informacije i premašuju konvencionalnu tehnologiju integrisanih kola. Ovo ima ogroman potencijal za rješavanje trenutnih tehnoloških izazova, ubrzavanje budućeg razvoja algoritama AI i pružanje ogromnih društvenih koristi, objavio je danas UCL.

Komentarišući svoj rad, dr Mehonić kaže: „Gradeći od atoma i otkrivajući i koristeći fiziku nanomaterijala, razvijam memristorsku tehnologiju koja nudi priliku za uvećanje elektronike zasnovane na tranzistorima i pružanje presudnih gradivnih blokova za budućnost računarstva i AI sistemi sa neviđenom energetskom efikasnošću. ”

Tim Maher, glavni urednik časopisa MIT Technology Review, rekao je: „Godišnje dobijemo više od 500 nominacija za listu i spuštanje te liste na 35 – zadatak ne samo za urednike u MIT Technology Review, već i za naših 30+ sudije – jedna je od najtežih stvari koje radimo svake godine. Sviđa nam se kako konačna lista uvijek pokazuje kakav je niz ljudi širom svijeta koji rade na kreativnim rješenjima nekih od najtežih problema čovječanstva. ”

Dobitnici nagrade će biti predstavljeni na predstojećoj EmTech MIT konferenciji, koja je godišnji vodeći događaj MIT Technology Review-a koji nudi perspektivu o najznačajnijim događajima u godini, s fokusom na razumijevanju njihovog potencijalnog poslovnog i društvenog utjecaja. EmTech MIT će se održati na mreži od 28. do 30 septembra ove godine.

Dr Adnan Mehonić (rođen 1987. u Sarajevu) je profesor (docent) na University College London, Fakultet za elektroniku i elektroinženjering, i naučni član Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije (Research Fellow of Royal Academy of Engineering).

Završio je Bachelor studij na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2006. kao najbolji student i dobitnik je nagrade “Zlatna značka”. Magistrirao je na University College London (UCL) u oblasti nanotehnologije i dobitnik je “Oxford Instruments Award” za najbolji magistarski rad u 2009. Titulu doktora nauka elektronike i elektrotehnike na UCL dobio je 2013., te je njegov doktorski rad ocijenjen kao jedan od tri najbolja u 2013. godini. Od 2013 do 2017 radio je kao postdoktorski naučni istraživač (Research Associate) na UCL-u, a od 2017. je naučni član Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije (Research Fellow of Royal Academy of Engineering). 2019. godine izabran je na profesorsku (docentsku) poziciju na Fakultetu za elektroniku i elektroinženjering na UCL-u.

Autor je preko 35 radova objavljenih u prestižnim naučnim časopisima (uključujući Nature časopise) i preko 60 konferencijskih radova i izlaganja.

Ima 5 međunarodnih patenata i nagrađen je UCLB-om “One to Watch Award” za najinovativnijeg istraživača UCL-a u 2015. godini. godine na UCL.

On nije tipični akademik, suosnivač je “Intrinsic”, kompanije koja se bavi inovacijama nanouređaja. Trenutno je glavni tehnički direktor u kompaniji.

Svakodnevno radi na transferu znanja prema Bosni i Hercegovini.

Izvor: https://www.ucl.ac.uk/…/ucl-academic-named-mit…https://www.technologyreview.com/innovator/adnan-mehonic/

Foto: Dr. Adnan Mehonić, privatna arhiva

Povezane vijesti

%d bloggers like this: