19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Prijepolje

Prijepolje: Odbijen prijedlog o isticanju Bošnjačke nacionalne zastave

Zastupnik SDA Sandžaka u Prijepolju Edib Kajević saopštio je da je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta većina odbila prijedlog za dopunu dnevnog reda, tačku – Donošenje Odluke o isticanju Bošnjačke nacionalne zastave na zgradi opštinske uprave i drugim javnim institucijama u opštini Prijepolje.

Kako je kazao, za prihvatanje prijedloga dopune pored odbornika SDA, glasala su i tri odbornika Demokratske partije Sandžaka (DPS), jedan odbornik Sandžačke demokratske partije (SDP) i jedan samostalni odbornik.

“Skupštinska većina koju čine odbornici SNS-a, SPS-a, SRS, SDP, SPP, PUPS, LDP nije podržala ovaj prijedlog i o njemu se nije raspravljalo”, izjavio je Kajević za SNews.

   Edib Kajević, SDA Sandžaka Prijepolje

Prema njegovim riječima, prijedlog ove dopune dnevnog reda uslijedio je nakon posjete članova Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) opštini Prijepolje, koji su konstatovali sistemsko kršenje prava Bošnjaka u našoj opštini, zaključio je Kajević.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji se ovim povodom podsjeća da prema popisu iz 2011. godine, skoro polovina stanovništva opštine Prijepolje su pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice čiji je maternji bosanski jezik, dok u lokalnom parlamentu većinu čine odbornici bošnjačke nacionalnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: