26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija

Dr. Nurković prvi istraživač sa preko 500 citata u medicini na prostoru Sandžaka

Najpoznatiji i jedini naučnik u oblasti matičnih ćelija iz Novog Pazara i Sandžaka dr Jasmin Nurković nastavlja da niže uspjehe. Po našim saznanjima, dr Nurković je prvi istraživač sa preko 500 citata u medicini na prostoru Sandžaka.

“Istraživač se raduje dva puta. Kad objavi svoj rad i kad taj rad citiraju drugi”, objavio je na društvenim mrežama mladi naučnik povodom najnovijeg uspjeha.

On je, govoreći o poremećenom sistemu vrijednosti današnjice, kazao da “uprkos pobrkanim lončićima i krivim kriterijumima u društvu, mora postojati snaga da se istraje na pravom putu”.

Podsjećamo da su rezultati naučnog istraživanja prvog eksperta u oblasti matičnih ćelija i najmlađeg doktora medicinskih nauka iz Novog Pazara Dr. Jasmina Nurkovića u decembru 2019. godine citirani u u najboljem naučnom časopisu u svijetu “Nature Reviews”. To je bio prvi put da su rezultati istraživanja iz Novog Pazara po prvi put citirani u najboljem naučnom časopisu na planeti.

Poznati “doktor s osmjehom”, Jasmin Nurković iz Novog Pazara specijalista je za liječenja oštećenja zglobova, tačnije hraskavice koljena i kuka. Zbog uspješne terapije i liječanja kod njega sa svih meridijana dolaze oboljeli od kičme, mišića, kostiju i pacijenti sa raznim vrstama bolova i muka. Naukom se počeo baviti 2011. godine.

Nakon što su ga njegovi studenti prijavili za tu nagradu krajem 2015. godine je, kao jedan od petnaest najboljih mladih naučnika do trideset godina u Srbiji dobio nagradu “Youth Heroe” u oblasti nauke i obrazovanja.

Naučnim radom istraživanjima, izučavajući matične ćelije i faktore rasta, uspio je da izdvoji faktore rasta iz periferne krvi i da te faktore rasta, aparatom, van tijela, umnoži, aktivira i onda vrati u zglob, odnosno na mjesto gdje je oštećena hrskavica kod koljena i kuka.

Tu proceduru sa svojim timom sprovodi duži period. Zbog tih procedura koje se rijetko rade i u velikim centrima, ima pacijente sa svih strana

Genetičar Prof. Dr. Miodrag Stojković mu je bio jedan od mentora, a kako je jednom i sam potvrdio Dr. Nurković nije imao stipendiju tokom svog studija ali rukovodi fondom “Dr. Nurković”, koji već pet godina stipendira najbolje studente medicine iz ovog kraja.

Centar za regeneraciju i rehabilitaciju na čijem je čelu vrši dijagnostiku i liječenje bolesti i povreda mišića, kostiju, hrskavica, ligamenata i nerava kod djece i odraslih.

U biografiji Dr. Jasmin. S Nurkovića stoji da je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio s prosječnom ocjenom 9,7. Autor je većeg broja objavljenih radova u prestižnm naučnim časopisima.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: