25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Sve spremno za „Munjeviti udar 2021“ na Pešteri, učestvuje 2.300 pripadnika Vojske Srbije

Na privremenom poligonu „Pešter“, više od 2300 pripadnika Vojske Srbije nastavlja sa intenzivnim vježbovnim aktivnostima, koje će sutra, u nedelju 27. juna, kulminirati združenom vježbom ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, najavljeno je iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

Na ovoj lokaciji vježbu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Vežbovnim aktivnostima na Pešterskoj visoravni, koje se realizuju u okviru združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, juče je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji se tom prilikom uvjerio u visok nivo uvježbanosti i sadejstva svih rodova Vojske Srbije.

Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021″biće izvedena na privremenom poligonu “Pešter”, a u direktnom prenosu na RTS-u počeće u 12:00 sati, objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je ranije saopšteno u pripremnoj fazi vježbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvježbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru. Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“ izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbjeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbjeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Na vježbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pješadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vježba se izvodi radi provjere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unaprjeđenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: