Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Dr. Zogić: Izvjesno da broj umrlih u OB Novi Pazar prelazi cifru 300

Hirurg Opšte bolnice Novi Pazar dr. Enes Zogić u otvorenom pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo je da se još uvijek ne zna tačan broj preminulih u OB Novi Pazar tokom posljednjeg talasa COVID-19 i da je izvjesno da taj broj prelazi “cifru 300”.

“Na žalost, jos uvijek se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvjesno da taj broj prelazi cifru 300. Razlog tome takođe dobro znate. I ovom prilikom duboko se saosjećam sa bolom mojih sugrađana i Sandžaklija, ma koje vjere ili političke opredeljenosti bili. Ono što najvise boli jeste činjenica da su mnogi umrli od COVID-19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena,… kao da nisu punopravni građani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali! Sve vrojeme žestoke borbe u protekla dva mjeseca, ulje na vatru nam je dolivalo beskrupulozno gaženje duša nasih preminulih, po principu jedne sasvim nove matematicke kategorije. Posto vi, predsjednice, dobro znate matematiku, neće vam biti teško da je shvatite: ‘U proteklih 24 sata u Srbiji je od korone preminulo 4 oboljelih, od toga 12 u Novom Pazaru!’ç Ja priznajem, ja je ne razumijem. Ovo je samo jedan segment, a kroz šta smo sve prošli i čemu smo sve bili svjedoci, pa mogao bi se roman napisati. Ja vas sada pitam, predsjednice, ko je sve odgovoran za sve sto se dešavalo, kao i za toliki broj preminulih kod nas?! Moram vas da pitam, jer obracati se instancama ispod vas je postalo besmisleno”, napisao je između ostalog dr. Zogić u pismu na društvenim mrežama namjenjeno javnosti.

U operacionoj sali crvene zone Regionalnog COVID centra Novi Pazar, članovi operativnog tima, prof. dr Zijah Rifatbegović – načelnik Klinike za hirurgiju KC Tuzla, dr Enes Zogic – hirurg, dr Lajla Sebečevac – anesteziolog, Goca Milić – anestetičar, Zilha Kalić – instrumentarka i Faketa Žirčanin – pomoćna instrumentarka 17. jula su obavili uspješnu operaciju covid pacijenta (Foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223849375567527&set=pcb.10223849376567552&type=3&theater)

“Na početku, predsjednice, šaljem vam pozdrav iz Novog Pazara, Sandžaka i Regionalnog COVID centra OB Novi Pazar, koji su bili svjedoci najstrašnijeg scenarija drugog pika prvog talasa epidemije Sars-CoV-2 virusa, sa statistički gledano najvećom stopom smrtnosti u Evropi u odnosu na broj stanovnika”, napisao je dr. Zogić ukazujući .
“svega je tu bilo, predsedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavešteni”.

Podsjetivši ga da je, u gostovanju na RTS-u prije izvjesnog vremena priznao da je za to odgovoran direktor OB Novi Pazar, dr Meho Mahmutovic, jer nije na vrijeme organizovao naš zdravstveni sistem, “… nije na vrijeme prepoznao situaciju,… nije na vrijeme reagovao,… nije u to vrijeme znao šta i kako treba raditi, ovaj iskusni ljekar, uz opasku “šta ste vi rekli tom prilikom”, podsjeća Vučića da je rekao da mu je žao zbog toga!

– Dnevno umiralo 4, 5, 7,… 12 oboljelih, a Mahmutović i Ljajić sa “situacija je pod kontrolom” obmanjivali javnost

“Predsjedniče, ako neko punom brzinom uleti u raskrsnicu kroz crveno i pri tom usmrti tri pješaka na pjesačkom prelazu,… da li biste i tada rekli da vam je žao vozača što nije stao na crveno, što je vozio jako brzo, što nije stigao da ukoči,… a da pri tom ni ne pomenete nesretne pješake koji su ni krivi ni dužni sve to platili svojim životima?! Paa, ne biste, siguran sam. Tražili biste punu krivičnu odgovornost za ono što je vozač uradio. Takođe ste priznali da je i ministarstvo zdravlja zakazalo i nije na vrijeme reagovalo u pravcu blagovremene organizacije rada našeg zdravstvenog sistema, jer ono što nam se spremalo je bilo više nego očigledno! Nije to samo odgovornost ministarstva zdravlja, nego i Republickog kriznog štaba. Njihov je to propust zbog čega je, između ostalog, i došlo do peticije sa preko 2.800 potpisa mojih kolega za njihovu smjenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7,… 12 oboljelih, direktor Meho Mahmutovic, pa i vas potpredsjednik vlade iz Sandžaka, obmanjivali su i nas i cijelu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se nista drastično ne dešava. A svako iznošenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 oboljelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom! Znate li, predsjednice, kako boli to sto slušate, a znate i vidite istinu?! Zbog takvog stanja je tokom posjete premijera i ministra zdravlja uslijedila spontana, protestna reakcija zdravstvenih radnika naše bolnice, u kojoj sam i ja uzeo ucešće”, stoji u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Jedan od malobrojnih ljekara novopazarske bolnice koji je javno iznio kritike na situciju s pandemijom koornavirusa u nastavku piše srbijanskom predsjedniku da, nakon toga direktor Mahmutović odlazi, ministarstvo zdravlja uzima stvar u svoje ruke, imenuje glavnog koordinatora, Vlada Republike Srbije šalje dodatnu medicinsku i zaštitnu opremu, respiratore, vojska i VMA organizuju poljsku bolnicu, OB Novi Pazar se organizuje po principu Regionalnog COVID centra sa respiratornima, centrom i intenzivnom negom (u čemu je veliki doprinos u organizaciji rada i lavovski dio posla iznijela dr Tanja Petrović, anesteziolog iz Kraljeva, zajedno sa našim anesteziolozima, prenoseći znanje i ogromno iskustvo iz KBC “Dragisa Misovic” gdje je boravila i radila u toku prvog talasa epidemije).

“Primljen je znatan broj zdravstvenih radnika u stalni radni odnos da bi se nadomestio nas desetkovani kadar. U pomoć su pristigli i volonteri. Angažuje se i naša plemenita dijaspora slanjem materijalne i novčane pomoci. Pomoć šalje i Republika Turska. U pomoć dolaze zdravstveni radnici iz Kragujevca, Kraljeva, Beograda i ostalih gradova Srbije, iz Tuzle, Sarajeva, koji su dali ogroman doprinos i pomoć struci da se izbori sa ovom strašnom epidemijom. Neka mi oproste oni koje ovdje nisam naveo, nije namerno! Kao plod svega ovoga i svih preduzetih mjera imamo sada situaciju da epidemija jenjava (bar ovaj njen prvi talas). Situaciju za koju se tek sada može reći da je pod kontrolom”, konstatuje se u otvorenom pismu.

– Predsjedniče umesto žaljenja za živote građana se traži svaka, pa i krivična odgovornost

Uz upit, šta se dešava na kraju, predsjednice, dr. Zogić predsjedniku države predočava da na samom kraju ove borbe ponovo dovodi Mahmutovica “da i dalje obnaša funkciju direktora OB”.

“Predsjedniče, za ono što je radio i ono što nije radio, a morao je,… za ono kako se ponašao u toku ove epidemije, nije dovoljno to što je vama samo žao zbog toga! Cijenu takvog ponašanja, činjenja i ne činjenja, platio je svojim životima veliki broj naših sugrađana, građana Republike Srbije! Za to se ne iskazuje žaljenje, predsjedniče, nego se traži svaka, pa i krivična odgovornost! Kakvu nam to poruku šaljete, predsjednice?! Sami ste rekli da se očekuje drugi talas epidemije početkom mjeseca novembra, a na čelo bolnice vraćate iste ljude! Zar mislite da im vjerujemo?! Zar mislite da treba da ćutimo i čekamo da se opet ne snađu, da opet ne organizuju zdravstveni siatem, da opet neznaju šta i kako da rade,…. a da vi poslije opet samo žalite zbog toga?! Ne, predsjedniče…. ne možemo ćutati i pustiti da se historija ponovi. U ime mojih kolega i sugrađana koji dijele moje mišljenje, tražim punu odgovornost svih koji su doprinjeli najvećoj katastrofi mog naroda od rata pa na ovamo, kao i smjenu direktora i rukovodstva OB Novi Pazar”, podvukao je Zogić dodavši da ovo traži od aktuelnog srbijanskog predsjednika jer iskreno smatra da bi to bio njegov časni i plemeniti čin prema dušama naših umrlih, prema njihovoj neutješnoj rodbini i prijateljima, prema građanima Novog Pazara i Sandžaka u cjelini.

– Želim dobro mom narodu, mom Sandžaku i mojoj drzavi Srbiji

Svoje učešće u protestu zdravstvenih radnika u toku posjete premijera i ministra zdravlja bolnici, te ocjenu potpredsjednik Vlade iz Sandžaka (Rasima Ljajića) da je kao politikanstvo, kao i da je neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar, Zogić je zaključio riječima: “Predsjednice, evo vama i svima koji čitaju, se u Allaha dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao što nije ni sada! Ne želim da budem direktor bolnice i neću to ni biti! Neću, zato što u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata! Ja sam, i ostaću samo hirurg koji liječi svoj narod najbolje što umije! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju čast i svaku ovdje napisanu riječ! A to nema cijenu! Predsjednice, nadam se da vam je sada jasno da ja samo želim dobro mom narodu, mom Sandžaku i mojoj državi Srbiji!!!”.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: