20 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sjenica Srbija

Dveri: Krivične prijave i za 11 predsjednika biračkih odbora u Novom Pazaru i Sjenici

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su, između ostalih, zbog krađe glasova na referendumu, Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podnijeli krivične prijave i protiv 11 predsjednika biračkih odbora u Novom Pazaru i Sjenici.

On je rekao da su krivične prijave podnijeli protiv Hida Ljaića, Vladete Milutinovića i Mirzeta Mehmedovića iz Novog Pazara i Irfana Ličine, Almira Pruševića, Adisa Kurtovića, Muamera Camovića, Edina Malićevića, Uroša Spasojevića, Stane Slavković i Branka Vranića iz Sjenice.

Navodeći primjer biračkog mjesta broj 60 u Sjenici Obradović je poručio da građani Srbije treba da znaju imena i prezimena ljudi koji su učestvovali u referndumskoj krađi.

“Nemoguće je da se desi da n biračkom mjestuu broj 60 u Sjenici od ukupno upisanih 771 birača izađe 771 birača i da za opsiju Da glasa 97,6 posto birača. jasno je da je predjsendik biračkog mjesta krao izborne rezultate, odnosno upisivao birače da su oni izašli na izbore, što je najteže krivično djelo.”, izjavio je Obradović.

Pokret Dveri je saopštio da je danas predao tužbe protiv 29 članova biračkih odbora u 12 opština “za očiglednu krađu glasova na referendumu”.

“Krivične prijave smo podnijeli za flagrantna kršenja Zakona. Kao što je javnost upoznata u pitanju su teška krivična djela – od preuzimanja izbornog materijala od strane lica koje nije član glasačkog odbora, preko zloupotrebe prava glasanja van biračkog mjesta zabilježeno u više opština, do toga da je u zapisnicima kontatovana 100 posto izlaznost i da su svi izašli birači glasali za promenu Ustava”, navedeno je u saopštenju.

Poručeno je vlasti da će braniti i čuvati svaki glas i svaku glasačku kutiju na aprilskim izborima.

Opštine u kojima su “zabilježene najveće malverzacije zbog kojih su Dveri podneli krivične prijave su: Bogatić, Bojnik, Mionica, Žitorađa, Kula, Lebane, Novi Pazar, Sjenica, Trgovište, Čačak, Šabac, Čukarica”.

Na referendumu, Dveri su imale 2500 čuvara kutija u 138 opština Srbije.

Iz organizacije CRTA je za SNews potvrđeno da je njihov posmatrač na jednom biračkom mjestu u Novom Pazaru registrovao direktno ubacivanju više desetina glasačkih listića u glasačku kutiju.

Iz Gradske izborne komisije Novog Pazara je predočeno da njima nije bilo prijavljenih nepravilnosti tokom glasanja na refrendumu 16. januara 2022. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: