29 Marta, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica

Zaštitnik građana utvrdio kršenje zakona od strane Opštine Sjenica, prekršila zakone u postupku imenovanja članova školskog odbora

“Zaštitnik građana je donio mišljenje u kojem je utvrđeno da je Opština Sjenica prekršila zakone u postupku imenovanja članova školskog odbora u osnovnim školama „Jovan Jovanović Zmaj“ u Raždaginji, „12. decembar“ i u Gimnaziji „Jezdimir Lović“”, upoznalo je danas javnost Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Iz BNV-a navode da je Opština Sjenica u prethodnoj godini, bez uvažavanja prijedloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i bez dostavljanja bilo kakvog obrazloženja, imenovala članove školskog odbora za pomenute tri škole u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku.

“Bošnjačko nacionalno vijeće ima pravo po Zakonu o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja da predlaže članove školskog odbora u školama u kojima se u većini odjeljenja obrazovno vaspitni rad izvodi na jeziku nacionalne manjine, što je Opština Sjenica, u ovom slučaju prekršila”, konstatuju u saopštenju.

Oni dalje dodaju da je po pritužbi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Zaštitnik građana je donio odluku u kojoj, između ostalog, stoji da je ovakvim postupanjem Opštine “Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine onemogućen da vrši svoja javna ovlašćenja garantovana zakonom nacionalnih saveta nacionalnih manjina i Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja”.

“U narednom periodu, Zaštitnik građana je dao preporuku Opštini Sjenica da je potrebno da dostavi Bošnjačkom nacionalnom vijeću obrazloženi odgovor: Zbog čega nisu prihvaćeni prijedlozi Vijeća za imenovanje člana školskog odbora u navedene tri škole, te da se u buduće obavezno poštuje Zakon o nacionalnom savjetu nacionalnih manjina”, ističu iz ove krovne institucije Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće će u skladu sa zakonom nastaviti rad na osnaživanju obrazovanja na maternjem jeziku Bošnjaka i doslijednoj primjeni odredaba zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u cilju zaštite i unaprijeđenja prava nacionalnih manjina u Srbiji, poručili su oz BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: