25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Džaferović: NATO će reagovati u slučaju izbijanja sukoba u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je uznio stav da bi NATO reagirao u slučaju izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini. On je za TV Hayat istakao kako put BiH u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) nikada nije bio upitan.

“NATO put BiH zavisi isključivo od nas i našeg odnosa sa NATO savezom. Sami smo donijeli i donosit ćemo odluke na tom planu. NATO savez je garant mira u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Moramo biti oprezni zbog ruskog utjecaja u BiH kako se ne bismo doveli u nezavidnu situaciju. Veliki broj država je svjestan situacije u BiH. Ruski ambasador u BiH svojim izjavama i prijetnjama izražava neprimjereno diplomatsko ponašanje.”, kazao je Džaferović.

Siguran je da bi NATO stao na stranu BiH u slučaju eventualne destabilizacije u državi.

“Mislim da smo mnogo bliže NATO-u nego što smo bili 2019. godine. BiH je danas u Akcionom planu za članstvo. Godinu smo vodili borbu o izradi programa reformi i u tome uspjeli. Formalno gledano, možemo reći da smo bliži NATO savezu. Suštinski odnos BiH i NATO-a je sada naglašeniji, potaknut ruskom agresijom na Ukrajinu”, podvukao je.

Džaferović smatra da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik Christian Schmidt reaguje kada su u pitanju opstrukcije u vezi finansiranja oktobarskih izbora.

“Zato sam mišljenja da visoki predstavnik već sada mora donijeti odluku kojom će se osigurati novčana sredstva za Opće izbore. Oni se moraju održati”, poručio je Džaferović gostujući na Hayatu.

Hayat/Faktor

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: