17 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Politika Rožaje Sandžak

Džaferović u Rožajama sa Bošnjačkim vijećem dogovorio intenziviranje saradnje

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je tokom zvanične posjete Crnoj Gori i jučerašnjeg boravka u Podgorice danas posjetio Rožaje i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori (BVCG).

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao sa predsjednikom Vijeća Ejupom Nurkovićem, članovima Vijeća i saradnicima. Tema sastanka je opšti položaj Bošnjaka te unapređenje kulturne saradnje.

Tokom susreta sa zvaničnicima BNV-a Džaferović se upoznao sa radom Vijeća i položajem Bošnjaka Crne Gore, a razgovarano je o unaprjeđenju kulturne saradnje.

“Srdačno se zahvalio u ime BiH gradu koji je prihvatio izbjeglice devedesetih iz Foče, Višegrada, Čajniča. Razgovarano je o brojnim suštinskim pitanjima koja muče Bošnjake u Crnoj Gori i samoj Bosni i Hercegovini. Dogovorena je intenzivnija saradnja i konkretizacija brojnih započetih projekata”, objavio je Ermin Čindrak, ističući da se kao vijećnik zahvalio na brzoj reakciji zvaničnog vrha BIH u vezi napada na Bošnjake u Pljevljima, na džamiju i prostorije IZ-e i naglsio kako je možda i prvi put zvanični politički i vjerski vrh tako snažno stao u zaštitu svoga naroda van BIH.

On je, kako je naveo, inicirao probleme studenata koji iz Crne Gore dolaze na studije u Bosnu i Hercegovinu, pokrenuo temu političke akademije sa sjedištem u BiH u kojoj bi bili zastupljeni svi mladi najobrazovanji Bošnjaci širom svijeta.

Džaferović se na trgu u Rožajama pozdravio sa turistima iz BiH koji su iznenađeni što ga vide tražili da se upaznaju, eto slučajno baš ovdje.

Ova posjeta planarana je u sklopu službene posjete Crnoj Gori članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gdje je Fokus odnosa dviju zemalja posljednjih mjeseci usmjeren na to da li će Crna Gora usvojiti rezolucije kojom će institucionalno priznati genocid u Srebrenici.
Bosna i Hercegovina i Crna Gora trenutno nemaju otvorenih pitanja, imaju riješenu granicu i tendenciju poboljšanja privrednih odnosa, ali i poboljšanje veoma loše putne infrastrukture zašta već postoje određene najave projekata.
Foto: BVCG, fb_Ermin Čindrak

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: