Aktuelno Globus Politika Regija

Grčka na pragu priznanja Kosova

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias dogovorio je podizanje statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju, čime je otvoren put i za zvanično priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije države.

Grčki šef diplomatije Nikos Dendias (D) se danas u Prištini susreo sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem (L). (Foto: Vlada R. Kosovo)

Kancelarija će se baviti političkim pitanjima, prenose regionalni mediji.

Ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala je u izjavi za medije nakon sastanka sa grčkim kolegom kazala da je dogovoren nastavak saradnje u mnogim oblastima, preko podizanja statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju za interesni pristup, koja će se baviti i drugim pitanjima, uključujući i politička.

Ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla -Schwarz

Ona je istakla da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i što se prije ta činjenica prihvati to će brže biti obezbijeđena stabilna perspektiva regiona, pa i Kosova i Srbije.

Gervala je kazala da će Kosovo nastaviti da razgovara sa Grčkom, ali i drugim zemljama EU koje ne priznaju nezavisno Kosovo, o tom pitanju.

“Grčka je za nas važan susjed u regionu i kao članica EU i NATO-a daje važan doprinos bezbjednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Dijelimo sa Grčkom gledište da su integracija u EU i NATO najvažniji koraci za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, tako da izgradnjom zdrave evropske i transatlantske perspektive možemo iza sebe ostaviti svoja posljednja gorka iskustva”, naglasila je Garvala.

Ministar Dendias je naglasio da bez obzira na neutralni odnos Grčke prema statusu Kosova, u Atini od 2019. radi kosovska kancelarija koja se bavi ekonomskim pitanjima i njen rad treba unaprijediti.

Ocijenio je da ekonomski i trgovinski odnosi, kao i energetski, treba da ojačaju.

Naglasio je da vjeruje da cio Balkan treba da bude povezan gasovodom kako bi bio što manje zavisnosti od uglja u proizvodnji struje.

Grčki diplomata je kazao da njegova zemlja potpuno podržava nastavak dijaloga između Kosova i Srbije i da ohrabruje obje strane da pronađu zajedničko rješenje koje bi stabilizovalo cio region i približilo cio region evropskoj porodici.

Kazao je da je Grčka u kontaktu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i aktivno podržava njegov rad.

Takođe je rekao da će Grčka nastaviti da pruža doprinos u okviru mandata KFOR-a, te da svaka promjena rada te mirovne misije treba da se podrži.

Dendias je naglasio da Grčka vjeruje da ovaj region treba da bude dio EU.

“Grčka se dvije decenije snažno zalaže za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Vlada ostaje snažna u ovoj posvećenosti i zbog toga smo preduzeli nekoliko inicijativa za redom“, rekao je Dendias.

U tom kontekstu Grčka se, kako je istakao, zalaže da Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima jer je ispunilo sve kriterijume.

Grčka ne priznaje nezavisno Kosovo, ali priznaje kosovska dokumenta.

Izvor: (CdM)

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: