26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Dženaza za 16 prijedorskih žrtava: Ubijeni u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, pronađeni na deset različitih lokacija

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 16 prijedorskih žrtava ubijenih prije 30 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U tabutima se nalaze posmrtni ostaci žrtava koje su srpske agresorske jedinice ubile u masakrima tokom 1992. i 1993. godine. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Dženazu-namaz za 16 žrtava predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Danas će u Memorijalnom centru Kamičani biti klanjana dženaza za 16 Prijedorčana ubijenih tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Žrtve koje će biti ukopane nakon šehidske dženaze, ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Izvor: AA, STAV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: