24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Vučić prije 27 godina: Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana

Prije tačno 27 godina, 20. jula 1995. u vrijeme kada su ratni zločinci Vojske Republike Srpske i MUP-a RS-a u genocidu u Srebrenici ubili više od 8.000 Bošnjaka, sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a tada narodni poslanik skupštini, poslao je zastrašujuće poruke mržnje zbog kojih se nikada nije pokajao, posjeća Faktor.

“Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo smije li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, poručio je sa skupštinske govornice osvjedočeni ratni huškač i tada član Srpske radikalne stranke (SRS) ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Nikada poslije toga Vučić se nije odrekao sramotnog nastupa u Skupštini Srbije. Svih ovih godina, bilo da je bio ministar, predsjednik vlade ili šef države Vučić nije priznao genocid u Srebrenici. Relativizira ga u svakoj prilici, ignoriše presude međunarodnih sudova koji su pravosnažnim presudama ustvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dvadesetak godina nakon počinjenog genocida, Vučić je u Pressingu N1 tvrdio da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”.

“To postoji, izvučeno iz konteksta. To je radio prilog RTS-a u vrijeme najžešće kampanje Miloševića i njegovog režima 1995. godine protiv radikala”, rekao je on u Pressingu i dodao da je “svakako govorio i druge, brojne stvari, za koje sam u tom trenutku mislio da su dobre, a koje sasvim sigurno ne bih danas ponovio”.

Faktor

Povezane vijesti

%d bloggers like this: