25 Aprila, 2024
Ekonomija Novi Pazar Sandžak Zanimljivosti

“Za nas, u Sandžaku, kriza u svijetu nije ništa novo”

U jeku najveće ekonomske krize u svijetu 1932. godine, gotovo kao i tokom svih narednih globalnih kriza do danas, u Sandžaku nije bila ništa novo jer se, kako su pisale tadašnje lokalne novine, osjetila mnogo ranije.

    Opis tadašnjeg stanja u Sandžaku podsjetio je na period iz bliže prošlosti ili sadašnjosti

“Za nas, u Sandžaku, kriza, koja danas vlada u cijelom svijetu, nije ništa novo. Njeno prisustvo osjetili smo mi mnogo ranije nego u ostalim krajevima. To dolazi otuda što je Sandžak u saobraćajnom pogledu potpuno izoliran, te nije mogao učestvovati u opštem privrednom poletu koji se beše razvio poslije rata”, stoji u ovodniku pod naslovom “Privredna kriza u Sandžaku”.

I tada, slično kao i danas, za ekonomski razvoj se govorilo o identičnim privrednim potencijalima:

…”Sandžak je pun neiskorišćenog blaga i bogatstva. Sa malo dobre volje i razumjevanja posla dalo bi se mnogo postići. Dovoljno je samo napomenuti da ovaj kraj obiluje stočnim proizvodima koji se na strani veoma cijene. Tako npr. sjenički se sir smatra kao delikates”…

List u vlasništvu Ljube Jovanovića, a koji je uređivao Milan M. Milanović, u teškim vremenima je preporučilo rad kao jedinu alternativu.

“…Mi tvrdo vjerujemo da bi se stanje kud kamo ublažilo, ako bi svako u ovim teškim prilikama, u granicama svoje mogućnosti savjesno izvršio svoju dužnost. Zbog toga, u ime Boga, svi složno na rad jer nam je tu jedini spas”, navedeno je u zaključku teksta potpisanog sa “Hit”..

Velika svjetska ekonomska kriza ili Velika depresija je globalni ekonomski krah koji je počeo 1928. godine i trajao je u Evropi do 1933. , a u nekim zzemljama čak do 1939. godine. Bio je to najduži i najoštriji sunovrat koji je ikada iskusio industrijalizovani Zapadni svijet. Počela je u SAD padom berze 29.10. 1929. godine, na dan poznat kao Crni utorak, rezultovala drastičnim padom autputa, dramatičnim rastom nezaposlenosti i akutnom deflacijom. Ni kulturno-sociološke posledice nisu bile ništa manje destruktivne.Velika ekonomska kriza jedan je od najznačajnijih događaja u savremenoj svjetskoj historiji. Ovo razdoblje ekonomske katastrofe između dva svjetska rata koje je, unatoč kratkom četverogodišnjem trajanju, ostavilo duboke tragove u desetljećima koja su uslijedila.

 

Foto: Tarik B, SNews-arhiv

Povezane vijesti

%d bloggers like this: