24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Sandžak

Ekonomski koridor Sandžaka i Kosova za spas privrede i poboljšanje demokratije

Članovi predsjedništva SDA Sandžaka i Partije za demokratsko djelovanje (PDD) su održali danas zajedničku sjednicu u Novom Pazaru gdje su donijeli odluku o pokretanju inicijative za otvaranje ekonomskog koridora izmedju Sandžaka i Kosova, a koju će uputiti relevantnim medjunarodnim institucijama, saopšteno je danas.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je na konferenciji za medije kazao da je “nakon 30 godina zajedničkog djelovanja ove dvije partije, došlo vrijeme za proširenje saradnje i van okvira Parlamenta Srbije”, obzirom da ove dvije stranke trenutno sačinjavaju poslanički klub manjina i jedina su opozicija aktuelnoj vlasti.

Ugljanin je kazao da su na sjednici pored razmatranja učešća Enisa Imamovića na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Selme Kučević na Venecijanskoj komisiji u vezi izmene Ustava Srbije, danas takodjer razgovarali o ekonomskom posljedicama nedavne blokade prijelaza izmedju Srbije i Kosova.

“Razmatran je i zahtjev koji je naša poslanička grupa podnijela Skupštini Srbije o usvajanju prijedloga Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici”, rekao je predsjednik SDA Sandžaka.

Upoznajući javnost o detaljima Inicijative o otvaranju ekonomskog koridora Sandžaka i Kosova, narodni poslanik Enis Imamović je naveo da je prijedlog da koridor bude pod zaštitom NATO-a ili KFOR-a, a koji bi bili garant da neće biti zloupotreba na tom polju.

“Opšte je poznato da ljudi sa ovih prostora tradicionalno imaju dobre ekonomske odnose u svim djelatnostima privrede, kao što su prevozničke usluge, prehrambena industrija, gradjevinski sektor i garderoba, te iz tog razloga želimo da stvorimo dobre uslove trgovine i zaštitimo privredu, te sprovodjenjem ove inicijative nadjemo trajno rješenje u interesu svih”, poručio je Imamović.

Predsjednik poslaničke grupe manjina Šaip Kamberi je rekao da su razmatrane teme koje od značaja za zajedničku budućnost, kao što su integracije u državne i javne ustanove u Srbiji.

“Na sjednici smo poseban akcenat stavili na rješavanje problema i unapredjenja položaja Albanaca preševske doline i Bošnjaka u Sandžaku. Jedan od osnovnih preduslova za poboljašanje i demokratizaciju zajednice jeste članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i promjena Ustava i priznavanje i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji će značiti prekid vjekovnog neprijateljstva između albanskog i srpskog naroda”, naglasio je Kamberi i dodao da će jedan od osnovnih ciljeva ove grupe u Parlamentu biti aktivnosti na usvajane rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Na pitanje novinara SNews-a da pojasni na koje instucije konkretno misli kada je u pitanju “integracija oba dva naroda”, te da li ima informacija o tome kako će navedena Inicijativa o otvaranju koridora biti prihvaćena od domaćih i medjunarodnih faktora, Kamberi je rekao da u Izvještaju Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope o primjeni Evropske konvencije o zaštiti prava nacionalnih manjina izričito stoji da je “nedovoljna zastupljenost pripadnika Bošnjaka i Albanaca u državnim institucijama”.

“Konkretno, od 2001. godine Albancima je kroz tri potpisana Ugovora sa Beogradom, parafiranih uz prisustvo pripadnika Evropske zajednice, garantovana veća, tj. srazmjerna zastupljenost u državnim organima, medjutim od toga nema ništa, već je naprotiv broj Albanaca smanjen u odnosu na prethodni period”, rekao je Kamberi i poručio da je Inicijativa o pokretanju Koridora u skladu sa svim evropskim regulativama i konvencijama.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: