20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Turska

Erdogan: “Bay bay Kemal”, ne znaš i ne razumiješ da upravljaš državom

Predsjednički kandidat i aktuelni predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan poručio je tokom ptotekle predizborne kampanje sekularističkom kandidatu Republikanske narodne partije (CHP), Kemalu Kilicdarogluu da ne zna i ne razumije šta znači upravljanje državom.

On je obraćanju na “Turskom samitu mladih” 12. maja u Istanbulu, potvrdio da se pojavio snimak u kojem je američki predsjednik Joseph Biden rekao da ‘Erdogan treba da izgubi’ i da postoji taj snımak.

“Bay Bay Kemala napada poštovanog Putina, Rusiju, Kiličdaroglu! Pojavio se Bidenov snimak “Erdogan treba da izgubi”. Postoji zabilježeno. Žao ti je, jadan si, jer kad Biden ovako kaže.Ja ne kažem zašto Biden ovako nešto rekao. Bidena znam mnogo prije tebe, imali smo porodične razgovore, Ali pošto ti sad napadaš Putina, izvini ja ne mogu da mu kažem hvala (ejvalalh) jer naše veze sa Rusijom nisu iza odnosa sa Amerikom. Naša vanjsko – trgovinska razmjena sa Rusijom je mnogo veća nego sa Amerikom. Imamo ovakvu situaciju. Ali ti “bay bay Kemal” ne možeš da znaš šta znači upravljanje državom, ne razumiješ”, rekao je Erdogan na skupu u Istanbulu koji su organizirali mladi u organizacijima civilnog društva Turske.

U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug izbora za predsjednika nakon što nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu, od potrebnih 50 posto glasovan,a na izborima održanim u nedjelju, 14. maja.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zajednički kandidat Narodnog saveza predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti), u prvom krugu je osvojio 49,51 posto, a Kemal Kilicdaroglu, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat Nacionalnog saveza, bio je drugi s 44,88 posto glasova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: