23 Septembra, 2023
Aktuelno Globus Turska

Erdogan oštrim argumentima protiv Izraela u UN-u, ambasador Izraela napustio sjednicu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u dijelu obraćanja o Palestini u UN-u podsjetio da Izrael i dalje nastavlja sa nasrtajima i nasiljem protiv svetog grada Jerusalema, zbog čega je ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan napustio salu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski ambasador Erdan je napustio salu dok je Erdogan u video poruci povodom 75. godišnjice Generalne skupštine UN-a govorio o izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja prema Palestincima.

“Palestinski narod se više od pola stoljeća odupire izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja. Kada je odbijen dokument o predaji koji su palestinskoj strani pokušali plasirati pod nazivom ‘sporazum stoljeća’, tada je Izrael ubrzao napore da pomoću svojih saradnika tvrđavu osvoji iznutra. Turska neće dati podršku nijednom planu koji nema pristanak palestinskog naroda”, rekao je Erdogan.

On je Istakao da su neke zemlje u regiji pružile podršku Izraelu čime su otvoreno prekršile osnovne norme međunarodnog prava.

“Zemlje koje su izjavile da namjeravaju otvoriti ambasade u Jerusalemu, suprotno rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu, time samo dodatno komplikuju sukob. Palestinsko pitanje može se riješiti uspostavljanjem nezavisne i suverene palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom na osnovu granica iz 1967. godine. Traženje drugih rješenja je uzaludan, jednostran i nepravedan postupak”, kazao je u svom obraćanju turski predsjednik.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: