Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U Višegradu pronađeno i ekshumirano najmanje pet žrtava iz proteklog rata

U Višegradu su pronađeni i ekshumirano posmrni ostaci najmanje pet žrtva iz proteklog rata i u toku je potraga, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, na lokalitetu Okolišta, opština Višegrad, gdje po nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda BiH, koordinira rad svih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih lica. Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet lica, a potraga se nastavlja” navedeno je u saopštenju.

Na ekshumaciji su prisutni stalni sudski vještak-patolog, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, policijski službenici SIPA-e, a lokaciju osiguravaju policijski službenici PS Višegrad.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti prebačeni u Gradsko groblje „Miljevići“ u Istočnom Sarajevu.

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: