Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija Zdravlje

Državljani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru

Institut za javno zdravlje ažurirao je listu zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera, a na njoj nema Srbije, prenosi RTCG

Iz IJZ su kazali da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvjećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom. U vidu su, kako su naveli, takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

“Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica”, pojasnili su iz IJZ.

Kazali su da je to bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane.

“Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć”, naveli su iz IJZ.

-Pet država skinute sa liste

Pet država, Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam, uklonjene su sa spiska iz kojih je dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori, pošto je u njima došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da je stopa aktivnih slučajeva u određenim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika

“U skladu sa ranije utvrđenom dinamikom Institut za javno zdravlje Crne Gore izvršio je analizu dostupnih epidemioloških podataka i spram njih sproveo ažuriranje liste država iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera”, saopštio je IZJ.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Dozvoljen ulazak državljanima 122 zemlje

U Crnu Goru je, shodno odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), od ponedjeljka dozvoljen ulazak građanima 122 države.

Na listi država iz kojih je od 1. juna dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori, a u kojima je stopa aktivnih slučajeva COVID 19 manja od 25 na 100 hiljada stanovnika, su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo.

Ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedeljak 15. juna.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: