26 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Turska

Erdogan: Turski borbeni avion iz hangara izlazi 2023. godine

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će turski borbeni avion iz hangara izaći 2023. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nadam se da ćemo 2023. godine izvući naš nacionalni borbeni avion iz hangara i pokazati ga cijelom svijetu. Naš nacionalni borbeni avion, koji će prvi let obaviti 2025. godine, nakon svih potrebnih testiranja zauzet će svoje mjesto na nebu 2029. kao udarna snaga našeg ratnog zrakoplovstva”, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji predstavljanja tehnoloških projekta u kompleksu Turske uprave zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u Kahramankazanu u glavnom turskom gradu Ankari.

Istakao je također da je Turska prisutna u svakoj tehnološkoj oblasti koja je potrebna za napredni razvoj odbrambene industrije.

“Broj odbrambenih projekata u našoj zemlji prije 20 godina iznosio je samo 62, a danas premašuje 750, dok je broj naših kompanija koje posluju u ovoj oblasti porastao sa 56 na 1.500. Također, budžet Turske za projekte odbrambene industrije porastao je sa 5,5 milijardi na 75 milijardi dolara, a godišnji promet sektora porastao je sa milijardu dolara na 10 milijardi”, rekao je Erdogan te dodao:

“Sada ulazimo u period u kojem ćemo djelovati mnogo sistematičnije i srednjoročno u oblasti odbrambene industrije.”

Naglasio je također da se Turska u velikoj mjeri može osloniti na domaću proizvodnju.

“Nećemo pristajati na isporuku proizvoda iz inostranstva koje sami možemo proizvesti. Razvoj i jačanje naše odbrambene industrije i dalje će biti naš prioritet”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da je Turska poseban napredak ostvarila u oblasti proizvodnje bespilotnih letjelica.

“Sada smo među tri najbolje zemlje u svijetu u proizvodnji bespilotnih letjelica i naoružanih dronova. Također, među deset smo zemalja koje mogu dizajnirati, proizvoditi i održavati ratne brodove”, rekao je predsjednik Turske.

Poručio je da će Turska i u narednom periodu nastaviti ostvarivati napredak i uspjehe u oblasti namjenske industrije.

“Krećemo se s ogromnom nacionalnom senzibilnošću u ovoj oblasti kako bismo razvili i proizveli oružje koje koriste naši vojnici, policija i žandarmerija u unutrašnjim i prekograničnim operacijama bez oslanjanja na bilo koga”, naglasio je na kraju Erdogan.

Izvor: AA

Foto: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/134218/-iha-siha-ve-tiha-uretiminde-artik-dunyanin-ilk-uc-ulkesi-icindeyiz-

Povezane vijesti

%d bloggers like this: