Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Regija

EUROPOL: Uhapšeno 37 članova vrlo nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana

Međunarodna akcija za provođenje zakona koju koordinira EUROPOL dovela je do hapšenja 37 članova vrlo nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana. Predvođena državljaninom Bosne i Hercegovine, ova moćna kriminalna grupa uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope, saopštio je EUROPOL.

U srijedu, 24. maja, istovremeno je izvršen niz racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke protiv pripadnika ove bande. Ove akcije koordinirane su sa komandnog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.

Tokom istrage uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući i vođu bande – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg Europol smatra visokovrijednom metom i koji trenutno služi 4 godine zatvora u Italiji. Od ovih 37 osumnjičenih, njih 15 je uhapšeno kao rezultat akcije ove sedmice

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ovaj pojedinac nastavio da orkestrira kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Odatle se vjeruje da je redovno davao naređenja i uputstva svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Pretresene prostorije tokom današnje akcije uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Holandiji koja je korištena za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u kojima su držani droga, vatreno oružje i eksploziv.

Rezultati kriminalističke istrage, u akciji učestvovala i američka DEA

Uhapšeno je 37 lica i zaplijenjeno 148 000 eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući 2 mitraljeza i 2 512 komada municije, 500 grama TNT-a sa daljinskim detonatorima, preko 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, 3 kilograma amfetamina, 7 kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša, uniforme za provođenje zakona, kao i lažna dokumenta.

U akciji su, kako je predočeno učesvovale Kriminalistička obavještajna služba Austrija (Bundeskriminalamt), Savezna sudska policija Antwerpen (Belgija), Federalna policija – Odjel za borbu protiv zloupotrebe droga Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Opća uprava policije (Odjel za borbu protiv droga) i Policijska uprava Zagrebačke županije i Državno odvjetništvo – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Republika Hrvatska), ZKA – Carinski istražni ured Minhen (Njemačka), Policija Roterdama (Holandija), Uprava kriminalističke policije (Odjel za nedozvoljene droge u okviru Odjeljenja za organizirani kriminal) i Uprava policije Ljubljana (Slovenija), US DEA Ured Zagreb (Sjedinjene Američke Države) te EUROPOL -Jedinica za droge Operativna radna grupa ‘Balkanski kartel’

Ova međunarodna potraga prati složenu istragu koju vodi Hrvatsko glavno ravnateljstvo policije u okviru Operativne radne skupine ‘Balkanski kartel’.

“Razvoj obavještajnih podataka koji je sproveo Europol nakon nedavnog uklanjanja tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Encrochat, Sky ECC i ANOM – otkrila je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju”, ističe EUROPOL.

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, EUROPOL je osnovao Operativnu radnu grupu Balkanski kartel, koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta kako bi efikasno ciljali prijetnju koja dolazi iz ovog regiona.

Pored rušenja ove mreže, rad koji je obavljen u okviru ove Operativne grupe nedavno je doveo do rasformiranja najveće organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana u Srbiji.

Navodise i da se dalji rezultati mogu očekivati ​​kako se rad Operativne radne grupe nastavi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: