26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

Fatihov most u Prijepolju i zvanično ozakonjen

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća “Fatihov most” u Prijepolju je definitivno ozakonjen i postao i zvanični naziv mosta na bosanskom jeziku u Republici Srbiji, objavljeno je danas u Službenom glasniku Republike Srbije.

Almir Mehonjić, koji je pored prijepoljca Ferka Šantića jedan od pokretača inicijative da se ovom mostu vrati tradicionalni naziv, objavio je danas ovu informaciju i zahvalio se BNV-u, malobrojnim medijima, te svima koji su dali svoj doprinos u vraćanja izvornog imena mostu.

Mehonjić je na svom FB profilu objavio i odluku resornog ministarstva pod brojem 108/2021-14, koja je osvanula u Službenom glasniku, a donijeta je na osnovu odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o tradicionalnom nazivu Fatihovog most u naselju Šarampov u Prijepolju.

“BNV je ovu odluku usvojilo na osnovu inicijative koju smo predali 17. maja prof. Ferko Šantić i ja”, podsjetio je u objavi Mehonjić.

Kako je dodao na kraju, u narednim danima će od Opštine Prijepolje tražiti poštovanje zakona Republike Srbije po ovom pitanju.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: