4 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Globus Teatar/Film/TV

Film “Quo vadis, Aida?”, o genocidu u Srebrenici, nominovan za nagradu Oscar

Film bosanskohercegovačke autorice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori u genocidu u Srebrenici, nominovan je u ponedjeljak za prestižnu nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Američka akademija filmske umjetnosti objavila je danas zvanično nominacije za 93. dodjelu filmske nagrade Oscar, koja će biti upriličena 25. aprila.

Nakon što je polovinom februara objavljena uža lista od 15 filmova, Akademija je danas objavila uži izbor od pet filmova, među kojima se našla i “Aida“.

Osim bh. filma, u utrci za titulu najboljeg stranog filma našli su se i filmovi: “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija), “The Man Who Sold His Skin” (Tunis).

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je ovakav uspjeh filma “Quo vadis, Aida“ bio i očekivajući, s obzirom da je film Jasmile Žbanić naišao na vrlo pozitivne kritike, te već označen kao jedan od favorita za Oscara. To su također potvrdile nominacije i nagrade na brojnim drugim prestižnim festivalima.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: