25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija Turska

Bilgić: Bošnjaci Sandžaka su najvažniji faktor saradnje Turske i Srbije

Odlazeći ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgić rekao je danas prilikom posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) da Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao najvažniji faktor kada je u pitanju saradnja između Srbije i Turske. 

Ambasador Bilgić se zahvalio predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmini Curić na prethodno realizovanoj saradnji.

“Mnogo puta sam boravio u Novom Pazaru protekle četiri godine. Ima jedan događaj koji neću zaboraviti, a to je posjeta našeg predsjednika Novom Pazaru. Mi Bošnjake Sandžaka vidimo kao najvažniji faktor kada je u pitanju most saradnje između Srbije i Turske i nadam se da će naš novi ambasador raditi na tome da još više unaprijedi odnose između naših zemalja. Nadam se da će otvaranje generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru biti povod jačanju veza između naših zemalja”, naglasio je Bilgić.

Bilgić se u okviru oproštajne posjete sa gradonačelnik Novog Pazara Nihatom Biševcem.
“Ambasador jeste i ostaće prijatelj Novog Pazara kojim god poslom da se bavi. Današnji susret prilika je da se u ime građana zahvalim na svemu što je uradio, na mnogim zajednički realizovanim projektima, ali i projektima koje smo započeli a koji će se završiti u narednom periodu, sa ciljem poboljšanja uslova života Novopazaraca. Sarađivali smo na svim poljima, od oblasti privrede, preko kulture, obrazovanja i sporta i možemo biti više nego zadovojlni. Generalno, saradnja između Srbije i Turske je iz godine u godinu na sve većem niovu, što dodatno jača veze Novog Pazara i Sandžaka sa prijateljskim turskim narodom“, kazao je gradonačelnik Biševac, posebno izražavajući zadovoljstvo što su Bošnjaci iz dvije zemlje jedna od najčvršćih spona povezivanja ljudi i most dugoroočne saradnje.
Odlazeći turski ambasador je ovom priliko srdačno  pozdravio Novopazarce rekavši da će ih sa pozicije ambasadora pamtiti kao svoju braću.
“Zahvaljujem gradonačelniku Biševcu i svima vama na izuzetnoj saradnji. I po mom povratku u Ankaru, želim da znate, na moju podršku možete računati. U planu su projekti koje želimo da realizujemo sa vama pa je sa gradonačelnikom Biševcem i o tome je danas bilo rieči“, zaključio je ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgič.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgić , koordinatorka Turske razvojne agencije TIKA u Beogradu i Ćagla Gultekin Tošbat, u pratnji saradnika, posjetili su danas Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i tom prilikom se sastali sa sa čelnicima Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulemom Seadom ef. Nasufovićem, muftijom sandžačkim Senadom ef. Halitovićem i njegovim saradnicima.

Muftija Halitović zahvalio je ambasadoru Bilgiću na dosadašnjoj saradnji i brizi o Bošnjacima i muslimanima na ovim prostorima.

Ambasador Bilgić je kazao da iako odlazi, uvijek će mu biti drage posjete Novom Pazaru i Islamskoj zajednici Srbije upravo zbog prijateljskih odnosa koje je stekao tokom rada u Srbiji.

Na sastanku je bilo riječi i o budućim projektima u Sandžaku te je tom prilikom, koordinatorka TIKA-e potvrdila realizaciju projekta rekonstrukcije Bajrakli džamije u Beogradu.

Turske dilomate su ovom priliko posjetile Turski kulturni centar  i razgovarali sa predstavnicima Asocijacije maturana Turske (ASAT).

Tanju Bilgić je na mjesto turskog ambasadora u Beogradu zamjenio Mehmeda Kemala Boyaza u decembru 2016. godine, a danas je boravio u oproštajnoj posjeti Novom Pazaru.

Novi ambasador Republike Turske u Beogradu Hami Aksoy imenovan je u decembru 2020. godine i očekuje se da u narednom periodu preuzme dužnost najznačajnijeg turskog diplomate u Beogradu.
Izvor/foto:BNV, Grad Novi Pazar, Mešihat IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: