25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Formiranje Vlade Crne Gore: Srpski lideri okupljeni oko Demokratskog fronta prihvatili ponudu mandatara Krivokapića

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić potvrdio da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podjeli ministarstava, koja podrazumjeva da toj političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mjesto potpredsjednika u novoj vladi.

Podgorički portal “Borba” piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsjednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnika za potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvjete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dve važne funkcije u vladi – resor finansija i mjesto Generalnog sekretara Vlade.

“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor””, poručili su lideri DF-a Krivokapiću.

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, rijetkost u političkoj praksi, žele zapravo celokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: