26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Ručnim bacačima raketa i Bayraktarom uništavaju ruske tenkove (VIDEO)

Generalštab Združenih snaga Ukrajine saopštio je da sedamnaesti dan otpora ruskoj vojnoj invaziji snage te zemlje odbijaju i zadržavaju ofanzivu ruskih oružanih snaga u svim smjerovima.

Preko zvaničnog profla je objavljeno više video sadržaja i fotografija na kojima se vidi kako uništavaju ruske tenkove sa zemlje ručnim bacačima i iz vazduha besilotnom letjelicom Bayraktar.

 

 

 

– Naši operateri Bayraktar TB2 vješto su “iscrpili” sustav elektroničkog ratovanja neprijatelja u kijevskoj oblasti, – rekao je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine general Valerii Zalužnyi.

“Neprijatelj, u operativnim područjima Polissya, Siversky i Pivdennobuzhsky, ima teške gubitke u ljudstvu i opremi, zaustavljen je i pokušava steći uporište na prethodno zarobljenim granicama”, navodi se u današnjem izvještaju.

Kako tvrdi ukrajinska strana kao rezultat neprijateljstava, većina jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije koje su imale direktan vatreni kontakt s jedinicama Oružanih snaga Ukrajine demoralizirane su, moralno i psihološko stanje osoblja i dalje opada. te su slučajevi hvatanja od strane pojedinačnih grupa.

“U protekla tri dana male grupe neprijateljskih dezertera kreću se prema državnoj granici.Neprijatelj doživljava veliki problem s držanjem rezerve.Oružane snage Ukrajine, u koordiniranoj suradnji s drugim komponentama sigurnosnog i obrambenog sektora države i snagama nacionalnog otpora, obuzdavaju masovnu ofenzivu okupatorskih snaga”, zaključuje se u izvještaju Generalštaba Armije Ukrajine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: