27 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

GPS traži da tužilaštvo provjeri birački spisak, osporava legitimitet konstitutivne sjednice Skupštine Grada Novog Pazara

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović predao je danas žalbu na nepravilnosti sa kontitutivne sjednice Skupštine Grada Novog Pazara, smatrajući da je prekršeno niz zakonskih odredbi i Poslovnika o radu Skupštine i drugih propisa. Zatražio je od tužilaštva da provjeri navode u vezi baze podataka o adresama birača koje je objavio Istinomer.

Zećirović je u obraćanju medijima ispred Gradske uprave Novog Pazara rekao da je konstitutisanje skupštine i izbor predsjednika skuptšine bio neligitiman, te da se suština žalbe odnosi se na ispravnost dokumentacije jednog odbornika za verifikaciju odborničkog mandata.

 „Poslovnik Skupštine Grada Novog Pazara jasno definiiše proceduru promjena tih greški, ukoliko su greše. Ne može, jednostavno, da se pišu nekakvi fiktivni podaci i na osnovu toga da se izdaju mandati za odbornike, jer je jasna procedura tih odborničkih mandata. Verifikacija mandata za odbornika (vahidina) Melajca nije obavljena u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada. U prekrajanju tog verifikacionog postupka je učestvovalo nekoliko lica. naveli smo sve te detalje. Skupštinska služba dužna je da Višem sudu u roku od dva dana dostavi sve podatke i sve ono što smo naveli u žlbi pa će Viši sud cijeniti da li su sve te procedure prekrojene ili nisu“, rekao je Zećirović.

Kako je istakao za promjenu podataka trebala je da zasjeda Izborna komisija Grada Novog Pazara pregleda dokumentaciju, promijeni te podatke i u nekom izvještaju na narenoj sjednici gradskog parlamenta obrazloži razloge zbog čega je došlo do greške, što u ovom slučaju, kako je naglasio, nije poznato.

 „U ovom slučaju, predsjednik Gradske izborne komisije, (Radoslav) Milić je sedio svo vrijeme sa nama u Sali, znači nije zakazivao nikakvu sjednicu. Vidio sam da su mu prilazili razni akteri i da je on potpisivao nekakve papire, da li su oni u tom momentu fingirali da su održali sjednicu na kojoj su održali verifikaciju tih promjena, zaista ne znam, time će se baviti Viši sud, te podatke će poslati skupštinska služba, pa ćemo da vidimo šta će biti ishod“, istakao je Zećirović, dodavši da će insistirati na legalitetu svih institucija i organa lokalne samouprave.

Predočio je da će pojavljivati na svim sjednicama Skupštine grada dok to bude imalo ikakvog smisla.

 „Zato što znamo, ako se ne pojavljujemo, vladajuća garnitura, nekad su psrezi sa onima koji su nekada opozicija, nekada malo nešto drugo, vrše razne radnje u okviru kojih pokušavaju da nađu mehanizam da legalizuju ovu izbornu krađu. Grđanski pokret Sandžaka neće dozvoliti legalizaciju ove izborne krađe makar se ganjali do nekih inostranih sudova “, poručio je on, dodavši da je svima jasno da je Rezolucijom Evropskom parlamenta potvrđeno da su izbori održani 17. decembra su predstavljali flagrantnu izbornu krađu.

– Jasno zbog čega je Ljajić skakao u publiku

Za zakazanu Prvu sjednicu Zećirović je rekao da ona nema legitimitet održavanja.

Komentarišući bazu podataka iz biračkog spiska sa adresama i brojem birača, koju je objavio Istinomer, Zećirović je izrazio očekivanje da će to tužilaštvo i ostale institucije to provjeriti i da ova baza podataka pokazuje ogoljenost vladajućih politika.

 „Nismo imali mogućnost uvida u biračke spiskove, zato što je ovo jedan zatvoren lanac. Režim je skrojio jednu metedologiju iz koje proističe ona sigurnost bivšeg ministra Ljajića i aktuelnog predsjednika Vučića kada se busaju u prsa i govore da su ovo najčistiji izbori. Oni su pripremili taj izborni inžinjering, nažalost on je izborna krađa. Pripremili su izbornu krađu tako vješto preko službi i institucija koje su im na raspolaganju, gdje su upisivane razne fiktivne adrese, raznim fiktivnim i fantomskim biračima koji su prekrojili izbornu volju. Sad je meni jasno zbog čega se bivši ministar tako lahko bacao u publiku i govorio da će osvojiti preko pedest posto podrška birača, jer vjerovatno su na svojim kalkulatorima, iza kulisa izračunali da je to tako“, ocjenio je on.

– Hiljade birača na “nultim” ili “BB” adresama

Istinomer je na svom sajtu 8. februara ove godine objavio novu bazu podataka  koja obuhvata adrese u cijeloj Srbiji sa brojem birača koji su prijavljeni da glasaju na lokalnim, pokrajinskim i parlamentarnim izborima 17. decembra 2023. godine.

Uvidom u tu bazu vidi se koliko je bilo upisanih birača na svakoj adresi.

Ta baza za Novi Pazar pokazuje da je  najveći broj birača upisan na adresama gdje je kućni broj označen sa “0”. Na nekim od takvih adresa nalazi se više stotina birača, čak i preko hiljadu, poput „Paralovo 0“ gdje je bilo upisano 1.111 birača za parlamentarne i lokalne izbore.

Iz Istinmera su rekli da pretpostavlaju da se radi o adresi bez kućnog broja, koja se formalno označava sa BB.

„Nedovršeni, neuslovni objekti, zatim objekti koji ne mogu da prime onoliko birača koliko je tu i prijavljeno. Neke lokacije otkrili smo mi, neke su, prateći spisak pojedinačnih adresa sa brojem birača po opštinama u Beogradu, otkrili naši čitaoci. Svako od tih otkrića dodatno je pojačalo sumnje u manipulacije prebivalištima i biračkim spiskom“, objavio je Istinomer.

Gradska uprava Novog Pazara nije odgovorila na zahtjev novinara da javnosti stavi na uvid informacije o promjenama podataka u biračkom spisku između prethodna dva izborna ciklusa.

M.H., Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: