29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Grad Novi Pazar bez finansijskih izvještaja za RTV Novi Pazar?

Grad Novi Pazar do sada nije javnosti predočio niti omogućio uvid u sadržaj finansijskih izvještaja o projektnom sufinansiranju RTV Novi Pazar, mediju koji je nakon privatizacije 2015. godine, suštinski postao vlasništvo funkcionera i SDP stranke Rasima Ljajića.

Gradonačelnik Novog Pazara i funkcioner SDP-a  Nihad Biševac, koji je zvanično, sve do polovine 2017. bio jedan od suvlasnika RTV Novi Pazar,  danas je naveo da su svi podaci vezani za rad Gradske uprave  javni, dostupni i lahko provjerljivi.

Prema podacima dostavljenim SNEWS-u, a nakon upućene žalbe Povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštiti podataka ličnosti, za JPI “Novi Pazar (Regionalnu televiziju), odnosno RTV Novi Pazar je od sredine 2008. godine, kada je SDP uz pomoć radikala i srpske liste došla na vlast u Novom Pazaru, do aprila ove godine isplaćeno više od 6 miliona i 358 hiljada eura.

Za Regionalnu televizuju, odnosno, kasnije RTV Novi Pazar iz Budžeta Grada Novog Pazara za 15 godina vladavine SDP-a ukupno je uplaćeno 745 miliona 171 hiljada 159 dinara ili 6 miliona, 358 hiljada i 115,69 eura, pokazuju zvanični podaci dostavljeni u odgovoru na Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koje je tražio SNEWS.

Od 15. juna 2008. pa do 9.10. 2015. godine Grad Novi Pazar je Javnom preduzeću za informisanje Novi Pazar (Rtv) transferisao ukupno 377 miliona 666 hiljada 705,56 dinara  ili 3 miliona 222 hiljade 412, 16 eura.

Iz ovih ovih sredstava tadašnja Regionalna televizija je plaćala zarade i doprinose za radnike, tekuće troškove, nabavku opreme, trškove izvršnih sudskih presuda i dalje.

Nakon privatizacije 2015.godine, odnosno od 15. avgusta te godine  do aprila 2023. godine, na osnovu sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja Grad Novi Pazar je za RTV Novi Pazar uplatio ukupno 372 miliona 504 hiljade 455,97 dinara ili 3 miliona 178 hiljada 365,66 eura.

U odgovoru navode i da pod drugim osnovama u ovom periodu nisu vršili plaćanja za RTV Novi Pazar.

Nakon privatizacije Regionalne televizije, gotovo za desetak, je smanjen broj zaposlenih (samovoljno, odlaskom u penziju, uz davanjem otpremnina ali i otkaza uglavnom novinarima ).

S obzirom da su najveći izdaci bili zarade zaposlenih, zaključak je da je više novca  izdvojeno tokom sufinansiranja nakon privatizacije nego tokom perioda kada je taj mediji  imao status javnog preduzeća.

– „Transparentni“  finansijski izvještaji sa po dvije iste cifre

Na zahtjev od 7. aprila ove godine da predoči i omoguću uvid u sadržaj finansijskih i narativnih izvještaja pojedinačno za svaki medijski projekat koji je RTV Novi Pazar realizovala do 31. decembra 2023. godine, radakaciji SNEWS-a je elektronskom poštom stigao odgovor 15. juna u kojem se, u dijelu za finansijski zvjštaj, pored broja ugovora, navode samo dvije cifre, koliko je novca ugovoreno i isplaćeno i ništa više.

Propisi za finansijke izvještaje i sami finansijki izvještaji, za najmanji, a ne milionski projekat, nalažu da se tranaparentno i na jasan nači prikaže namensko trošenje sredstava iz budžeta.

Za to postoje obrasci uz koje se obavezno prilažu izvodi iz banke u plati isplati sredstava, ugovori o angažovanim pravnim i fizičkim licima na projektu, fakture, računi i drugi dokazi o visini, datumu i načinu potrošenoh novca.

Obrasci za narativno i finansijsko izveštavanje, jedinstveni i propisani su od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Uz obrasce, uz narativni dio izvještaja potrebno je da učesnici dostave sve kopije sadržaja koji je proizveden, kako bi u narednoj fazi mogla da se uradi analiza efekata projekta. Kopije podrazumjevaju diskove sa TV ili radijskim emisijama čija je proizvodnja sufinansirana, linkovi ka tekstovima u onlajn medijima ili kopije tekstova iz štampanih medija.

U Ovom slučaju sem, dvije cifre, iz Gradske uprave Novog Pazara, u dijelu za finansijski izvještaj ništa nije dostavljeno, niti je SNEWS kao tražilac informacije obavješten u eventualnom uvidu u informacije za koje javnost ima opravdan interes da zna.

Nisu navedeni ni razlozi zbog čega u predmetu koji se odnosi na sufinaniranje RTV Novi Pazar nema ni sadržaja ni uvida u dokaze o potrošenih preko 3 miliona eura.

Prema podacima Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Novi Pazar spada u nekoliko gradova sa najmanjim kršenjem zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

https://www.facebook.com/photo?fbid=682887270517160&set=a.265857058886852

Gradonačelnik Novog Pazara i funkcione SDP-a Nihad Biševac je preko oficijelnog fb profila danas poručio da su svi podaci vezano za rad Gradske uprave su javni, dostupni i lako provjerljivi.

„Transparentnost je odlika našeg rada i to potvrđuju, kako relevantne međunarodne organizacije, tako i ugledne organizacije civilnog društva koje se bave ovom temom“, napisao je Biševac, navodeći da prema podacima Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Novi Pazar spada u nekoliko gradova sa najmanjim kršenjem zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

Na fb-u jedno u odgovoru za javnost samo dvije iste cifre: Gradonačelnik Novog Pazara, Nihad Biševac, foto: SNEWS, arhiv

Biševac je, prema podacima iz 2016. godine prijavio i da je vlasnik 20 akcija akcija Radio-televizije Novi Pazar. a kako stoji u podacima Agencije za privredne registre iz te godine, kao vlasnici ovog medija bili upisani su Denis Mavrić, Muzafer Dragulovčanin, Nihad Biševac, Mulaz Dacić i Emil Hadžić.

Biševac je iz vlasništva RTV Novi Pazar, iako je to prema pisanju KRIK-a najavljivao ranije izašao tek tokom 2017., godinu i po nakon što je postao gradonačelnik. To znači da je duže od godinu dana, kao izvršilac budžeta, duže od godinu dana potpisivao naloge za uplatu novca za firmi čiji je jednim dijelom bio vlasnik.

Regionalna RTV Novi Pazar, poslije nekoliko pomjeranja rokova,  je 14. avgusta 2015. godine dobila novog vlasnika . Konzorcijum na čijem čelu se nalazio tadašni i sadašnji direktor te medijske kuće Denis Mavrić kupio je RTV Novi Pazar za 89.350 eura, što je za tri eura bile više od početne cene, tj. procjenjene vrijednosti kapitala ovog medija, objavio je tada UNS.

Od kupovine je u poljednjem trenutku odustao Muhamed Zukorlić, brat muftije, rahmetli Muamera Zaukorlića.

SNEWS je zbog nedostavljanja podataka i ne pružanja mogućnosti da ostvari uvid u informacije za koje postoji opravdani  interes da javnost zna, uputila žalbu Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nastaviće da objavljuje rezultate istrživanja na ovu temu.

Podsjećamo da je Državna revizorska institucija (DRI) na osnovu narativnih izveštaja na kraju 2016. godine utvrdila da su iz gradskog budžeta Novog Pazara dodjeljena sredstva za finansiranje cijelog programa, a ne određenih projekata, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Foto ilustracija: PrtSc

Povezane vijesti

%d bloggers like this: