Aktuelno Društvo Lifestyle Novi Pazar

Grad Novi Pazar prezentovao mobilnu aplikaciju “Vodič kroz Novi Pazar” i “Vodič kroz muzej”

Grad Novi Pazar prezentovao je mobilnu aplikaciju “Vodič kroz Novi Pazar” i “Vodič kroz muzej”, projekat Ministarstva kulture i informisanja, Matematičkog instituta, Grada Novog Pazara, lokalnih ustanova kulture i vjerskih zajednica.

Aplikacije sadrže virtuelnu turu kroz objekte, istorijat, fotografije i 3D modele tih objekata. Gosti Novog Pazara povodom upriličene prezentacije bili su direktor Matematičkog institute Zoran Ognjanović i profesor Radomir Stanković.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je na promociji aplikacije ocjenio da bogata baština ovog kraja i veliki broj historijskih spomenika pod zaštoitom UNESCO-a zavređuju da budu adekvatno prezentovani turistima i široj javnosti.

“Zahvaljujem svima koji su vredno radeći na ovom projektu omogućili da na zanimljiv i sveobuhvatan način, što nam moderne tehnologije omogućavaju, sačuvamo ali i promovišemo vrednosti našeg kraja. Ovo je prvo prezentovanje javnosti i aplikacije će siguran sam zaživeti, jer turisti jednostavnim postupkom i uz vrlo malo uloženog vremena mogu da saznaju šta ih zanimljivo u Novom Pazaru očekuje”, rekao je Biševac.

Kako je objavljenona na zvaničnoj internet stranici Grada Novog Pazara na realizaciji projekta rađeno je oko godinu dana, u cilju digitalizacije i očuvanja kulturno – istorijske baštine Novog Pazara i okoline. Vodič je, pored verzije na srpskom, urađen na još pet jezika: na engleskom, turskom, arapskom, njemačkom i kineskom. Sam sadržaj je multimedijalnog karakteta.

“Vodiči su osmišljeni da osavremene ono što su nekad predstavljali audio vodiči u muzejima i da se korisnik, odnosno turista u gradu na efektan i interaktivan način upozna sa sadržajima. U tom smislu, elektronski vodiči su atraktivan vid promocije turističkih sadržaja”, kazao je Zoran Ognjanović direktor Matematičkog instituta.

Foto: Grad Novi Pazar

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: