25 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Tutin

Nusret Bejtović, samouki slikar iz Tutina: “Čovjek je nijem, slike govore”

Nusret Bejtović, samouki slikar iz Tutina kojeg talenat slikarstva prati iz detinjstva, danas ima preko 800 slika i želju da još više stvara jer je, kako kaže “čovjek često nijem, a slike govore”.

Za preko 45 godina koliko druži s četkicom i bojama, samouki slikar iz Tutina naslikao je preko 800 slika.
Porućuje da je inspiracija svuda oko nas.
“Meni je priroda sve, izađem odmorim dušu i napunim se energije. Mi umjetnici se na taj način oslobađamo stresa i svih negativnosti. To je proces kroz koji prolazim dok slikam i stvaram. Najdraža mi je tehnika ulje na platno, jer su sve moje slike u tom smeru, mada ima malo i akvarele”, objašnjava on.
Status najvažnije izložbe nosi ovogodišnja u Kuluturnom centru u Novom Pazaru, gdje su njegove slike obilježile Dan Sandžaka. “
Predstavio sam se s 15 slika, ta mi je izložba mnogo značila, potvrdila je da me ljudi nisu zaboravili i da su prepoznali kvalitet, to mi je podstrek i motivacija te želja da nastavim da stvaram”, ističe tutinski umjetnik.
Bejtović je istakao i da život umjetnika nije  jednostavan  ali i “sve je lako kad voliš te da konstantno moraš biti u toku a ne očekivati ništa, jer to je umjetnost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: