Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža) Sandžak

Hadži Hasanova džamija u Pljevljima zvanično vraćena Islamskoj zajednici u Crnoj Gori

“Potpisivanjem notarskog ugovora Hadži Hasanova džamija u Pljevljima danas je i zvanično vraćena u upotrebu Islamskoj zajednici u Crnoj Gori”, saopštila je danas IZ u Crnoj Gori.

“Na veliko zadovoljstvo vjernika ugovor o vraćanju centralne Pljevaljske džamije na  upravljanje IZ u Crnoj Gori zaključili su Reis Rifat ef. Fejzić i Kristina Joksović, punomoćnik izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića”, rečeno je u saopštenju.

Hadži Hasanova džamija se nalazi u naselju Jalija u najužem centru grada. Oduzeta je 1965. godine i u njoj se nalazila služba naplate elektroprivrede. Na temelju Hadži-Hasanove džamije, na Jaliji u Pljevljima, do sada se nalazio objekat u kojem je vršena naplata električne energije.

Hadži Hasanova džamije je porušena šezdesetih godina prošlog vijeka i na njenom mjestu je izgrađena zgrada elektroprivrede, a od džamije je ostala munara visoka 30 metara koja je prije nekoliko godina obnovljena i sačuvana.

Inače, ova odluka je donešena prvog dana Ramazanskog bajrama, 13. maja 2021. godine, te je, kako je navedeno u obrazloženju, za njeno donošenje se ima u vidu kulturno-historijski i vjerski značaj ovog sakralnog objekta za pripadnike islamske zajednice.

Foto: IZ u CG

Povezane vijesti

%d bloggers like this: