25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika

Čestitke za Bajram uputile mnoge javne ličnosti

Povodom jednog od najvećih praznika muslimana – Ramazanskog bajrama, čestitke su uputile mnogobrojne javne ličnosti iz Sandžaka i Srbije, te najviši državni vrh.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća,najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji, Jasmina Curić je u svojoj čestitki poželjela da “tolerancija ovlada našim srcima i domovima”.

“Želim da povjerenje i saradnja ojačaju veze između svih građana Sandžaka”, istakla je, između ostalog, predsjednica vijeća.

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, izrazio je uvjerenje da je mjesec posta donio zadovoljstvo i pružio nadu da će učinjeno dobro biti uzvraćeno dobrim.

“Neka nam, u duhu samilosti, ljubavi i brige o drugima srca ostanu otvorena i čista, a dani pred nama ispunjeni ličnom i porodičnom srećom i blagostanjem”, poručio je Biševac.

Čestitke su povodom Bajrama uputili i najvažniji državni zvaničnici u zemlji, kao i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Portfirije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju vjernicima i velikodostojnicima dvije Islamske zajednice istakao da muslimani Republici Srbiji i njenim državnim organima, kako je kazao, imaju dobronamernog partnera.

“Neka bajramska poruka večne i neprolazne ljubavi Božije nadahne svakog vernika da prazničnu radost deli sa svojim bližnjima, jačajući u dušama trajne ljudske vrednosti ljubavi, poštovanja i razumevanja”, poželio je Vučić.

Patrijarh SPC Portfirije je, pored želja za dobrosusedskim odnosima i puno zdravlja i radosti, ukazao da je građenje dobrih odnosa, kako je rekao, posebno važno u danima i mjesecima iskušenja zbog pandemije koja je odnela mnoge živote, izazvala patnju i strah, ne birajući da li je neko hrišćanin, musliman ili neke druge vere.

Iz Vlade Srbije čestitke su pristigle od premijerke Ane Brnabić, ministarki Zorane Mihajlović, Maje Gojković i Darije Kisić Tepavčević, te ministara Nikole Selakovića,  Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović.

Na lokalnom nivou vjernicima su čestitke još uputili predsjednica Skupštine grada Novog Pazara Anela Šemsović-Halilović, zamjenik gradonačelnika Igor Novović, predsjednik novopazarskog SPS-a Dejan Kulundžić, te druge istaknute ličnosti i pojedinci.

Ranije danas, vjernicima su čestitke uputili i Reis IZ Srbije Sead ef. Nasufović, predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, lider SDPS-a Rasim Ljajić, predsjednik opštine Tutin i načelnik gradske uprave Salih Hot i Adnan Šehović, kao i narodni poslanici Enis Imamović, Selma Kučević, Mirsad Hodžić i Muamer Bačevac, te predstavnici drugih političkih partija u Sandžaku i vjerskih organizacija.

Prvi dan Ramazanskog bajrama nastupa u četvrtak 13. maja, a svim muslimanima u Republici Srbiji ovaj dan biće neradni.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: