23 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Sandžak Srbija

Imamović u Strazburu: RTS diskriminiše Bošnjake (VIDEO)

Bošnjački poslanik iz SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je danas na sjednici Parlamenta Savjeta Evrope o Rezoluciji o slobodi medija, povjerenja javnosti i pravu gradjana da budu informisani, gdje je ujedno upoznao evropsku javnost sa diskriminacijom sa kojom se suočavaju Bošnjaci u oblasti medija i informisanja.

Naglasivši, na samom početku, da je predstavnik Bošnjaka u Parlamentu Srbije, Imamović je rekao da je ujedno i član jedine opozicione grupe u Republičkom parlamentu Srbije, koju čine tri predstavnika iz redova Bošnjačkog naroda i tri iz korpusa Albanske nacionalne zajednice.

“U potpunosti podržavam Rezoluciju o slobodi medija i smatram da pruža mehanizme za uravnoteženo promovisanje opšte političke različitosti”, naveo je Imamović i istakao da se danas Bošnjaci suočavaju, ne samo sa diskriminacijom, već i negiranjem samog postojanja kao naroda od strane RTS-a.

Kako je kazao, više puta je insistirano na uspostavljanju redakcije na Bosanskom jeziku u okviru ovog javnog servisa, ali je programski odbor RTS-a to odbio uz obrazloženje “da Bosanski jezik ne postoji”.

“Ovo je klasičan primjer, da negiranjem jezika, negiraš postojanje jednog naroda”, upozorio je on, te poručio da je RTS ovim prekršio zakone, Ustav i verifikovanu Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Govoreći dalje pred evropskim parlamentarcima, kazao je da je i Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u svom zvaničnom mišljenju potvrdila da je programski odbor RTS-a diskriminisao Bošnjake, ali da se od tada ništa nije promenilo do danas.

Imamović je podsjetio da Rezolucija savjeta ministara o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji preporučuje osnaživanje informisanja manjina.

Kako je upoznao, svi lokalni i regionalni mediji u Sandžaku su u “potpunosti pod kontrolom stranaka vladajuće većine”, te da je privatizacija medija dodatno pogoršala stanje na slobodno informisanje manjinskih naroda, te dodao da savjet REM-a ne reaguje na najočitija kršenja u izvještavanju u programima medija i na prijetnje smrću novinarima.

“Mi vjerujemo da će ovde usvojena Rezolucija inicirati neophodna poboljšanja u medijskim slobodama”, zaključio je svoje obraćanje narodni poslanik iz SDA Sandžaka pred parlamentarcima Savjeta evrope.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: