28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Halitović izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS): Jedinstvo safa muslimana prioritet (FOTO/VIDEO)

Aktuelni sandžački muftija Senad ef. Halitović izabran je danas za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS), a za njegovog zamjenika dosadašnji sekretar Rijaseta te islamske zajednice Eldin Ašćerić.

Na izborima održanim nakon podne namaza u noovopazarskoj Hadži Hurem (Bor) džamiji za Halitovića je glasalo 102 člana Vrhovnog sabora u proširenom sastavu.

Prije glasanja kandidaturu su povukli muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić i profesor Sinan-begove medrese Enis Makić, koji je bio kandidat za zamjenika reisu-l-uleme.

Tokom izbora u kojem su učestvovali članovi i članice izbornog tijela Vrhovnog sabora IZS upriliče je i vjerski program uz učenje Kur’ana, obraćanja i čestitke.

Halitović je nakon izbora za vrhovnog poglavara muslimana Srbije poručio da će prioritet u njegovom radu biti jedinstvo muslimana i svi trebaju raditi da se međusobno zbliže u džematima.

“Nas čeka mnogo izazova, radićemo na ujedinjenju safa muslimana u Srbiji. Da prevaziđemo mnoge poteškoće pred kojim se nalazimo u skladu sa pravnima aktima Islamske zajednice Srbije”, rekao je novoizabrani reis Halitović.

On je, kako je naveo, proglašenje nekog reisa u Beogradu prije dva dana, pojasnio da je to bilo bez ikakvih izbora i da to nema pravnu težinu

“Ozbiljne institucije imaju svoje pravne akte, svoje statute po kojima rade. Ovi su izbori trajali devet mjeseci, da bi došli do završnih izbora, izborom svih organa IZ-e i izborom reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme. Danas su bila prisutna braća iz Mešihata Srbijsnakog i tamo su izbori sprovedeni. Želimo da islamska zajednica profunkcioniše kao pravna ustanova i zajednica koja poštuje svoje pravne akte”, poručio je on.

Ocjenio je da je današnjim izborima stvorena prilika da se ostvari jedinstvo u islamskoj zajednici.

“Mnogo koraka smo uradili, nadamo se da ćemo uskoro imati mnogo vidiljivije rezultate”,

Prvi korak reisa Halitovića, kao vrhovnog pogavara muslimana, prema državi Srbiji biće zahtjev da poštuje pravne akte Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

“Tražimo da Republika Srbije i ministarstvo pravde i Kancelarije za odnose s crkvama i vjerskim zajedncam poštuje pravna akta islamske zajednice i da ne postupa po nekom nagovoru, da ima uvid u ono što se radi transparentno i da ćemo apelovat i tražit, iskluučivo da se po tome postupa. Taj zahtjev ćemo odmh uputii ministarstvu”, kazao je reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Izbori u Islamskoj zajednici Srbije počeli su u februaru ove godine.

Izborna komisija je prema rokovima određenim sa zasjedanja Vrhovnog sabora od 3. septembra ove godine u beogradu, Vrhovnom saboru dostavila izvještaj o radu te liste kandidata za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme koji ispunjavaju uslove propisane članom 65. Ustava Islamske zajednice Srbije te koji su prošli verifikaciju Sabora područnih Mešihata.

Kako je predočeno medijma Vrhovni Sabor je nakon usvajanja izvještaja konstatovao da su se stekli uslovi za održavanje izbora za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme te je shodno tome predsjednik Vrhovnog Sabora, Rustem Nuredini odredio datum održavanja svečane izborne sjednice za nedjelju 15. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru.

Funkciju reisu-l-uleme do sada je obavljao Sead ef. Nasufović koji je reizabran sredinom decembra 2021. godine. On je na poziciju vrhovnog poglavara IZS-e prvi put izabran 2016. godine, umjesto Adema Zilkića.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Riajset Islamska zajednica Srbije (IZS) i Mešihat Islamske zajednce u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: