20 Aprila, 2024
Aktuelno Srbija Turska

Hami Aksoy novi ambasador Turske u Beogradu

Za novog ambasadora Republike Turske u Beogradu imenovan je Hami Aksoy, aktuelni portparol Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je imenovanje novih ambasadora u nekoliko diplomatskih predstavništava te zemlje, uključujući i novog ambasadora Turske u Srbiji, objavili su turski mediji.

“Čavušoglu pojedinačno razgovarao telefonom sa novoimenovanim ambasadorima i poželeo im uspeh u budućem radu. Za novog ambasadora Turske u Beogradu imenovan je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy”, objavila je TRT.

Aksoy će zamijeniti odlazećeg turskog ambasadora u Srbiji Tanju Bilgića koji je takođe prije dolaska u Beograd bio portparol Ministartsva spoljnjih poslova.

Turska je imenovala i nove ambasadore u Bratislavi, Bagdadu, Bejrutu, Singapuru, Abu Dabiju, Ulanbaturu i Yaoundeu.

Na funkciju stalne ambasadorice Turske u Organizaciji evropske sigurnosti i saradnje (OSCE) imenovana je iskusna turska diplomatkinja Hatun Demirer.

– Ko je Hami Aksoy ?

Hami Aksoy je rođen 1. aprila 1969. godine. Diplomirao je Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Ankari, smjer za međunarodne odnose. Magistrirao na Univerzitetu Kent u Canterburyju (Engleska). Radio je između 1992. i 1998. godine kao istraživač-saradnik na Institutu za društvene nauke Unverziteta u Ankari između i pridružio se Ministarstvu spoljnih poslova 1998. Bio je šef odjeljenja i zamjenik Generalnog direktorata za sporazume 2012. godine. Između 2012-2014, bio je glavni savjetnik premijera za vanjske poslove, tokom mandata Recepa Tayyipa Erdogana, a u periodu 2014-2015 bio je šef odeljenja u Glavnom savjetodavnom predsjedništvu za spoljne poslove. Od 1. oktobra 2015. godine radio je na konzularnim poslovima u Milanu (Italija). Od 15. januara 2018. godine je portparol Ministarstva vanjskih poslova. Neoženjen je i ima dvoje djece. Govori engleski jezik.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: