19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Šarčević: U toku istraga o rješenjima kombinovanog testa koja su se pojavila u Novom Pazaru

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dobilo je informaciju da je u osnovnoj školi u Novom Pazaru neko uspio danas da fotografiše kombinovani test, a istražni organi ispitaće i profesore i učenike za koje se sumnja da su u tome učestvovali, saopštilo je to Ministarstvo.

„Obavestili smo policiju, koja već radi proveru. Prema saznanjima koja imamo, fotografisani test, odnosno rešenja bila su dostupna nekolicini učenika. Naime, ostali učenici, su već bili raspoređeni po učionicama i bez mobilnih telefona. Procedura nalaže da se ispit polaže u učionici sa najviše devet učenika i dva dežurna nastavnika. Osim toga, ispred učionice u kojoj se polaže ispit učenici odlažu lične stvari koje se ne smeju koristiti na ispitu, među kojima je i mobilni telefon“, rekao je ministar Mladen Šarčević, saopštilo je Ministarstvo prosvjete nauke i tehnološkog razvoja.

On je izrazio sumnju da je u pitanju „smišljena sabotaža“ i ocjenio da je u ovome verovatno učestvovalo više osoba.

„Ne želim da prejudiciram, ali ovo nije bilo moguće izvesti bez nečije pomoći. I nastavnici i učenici će imati priliku da sve potanko objasne policiji“, kazao je ministar.

Šarčević je istakao da je ovaj događaj lokalnog karaktera i da neće uticati na proces sprovođenja završnog ispita.

Prema pisanju nekih beogradskih medija “smišljena sabotaža”, kako je izjavio ministar Šarčević, desila se u novopazarskoj osnovnoj školi “Bratstvo”.

Iz te škole nije potvrđena ova informacija, a novinarima je nezvanično rečeno da je slučaj prijavila radnica te škole.

Zbog građevinskih radova koji se trenutno izvode na objektu osnovne škole “Bratastvo” rad te obrazovne ustanove izmješten je u serdnjoj “Ekonomsko-trgovinskoj školi” u Novom Pazaru.

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji, u sklopu završnog ispita za upis u srednje škole, polagali su danas kombinovani test- iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

O.Š. “Bratstvo” u Novom Pazaru je po svojim rezultatima posljednjih godina izabrana među najboljim školama u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: