25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Helsinški odbor: Bošnjaci meta navijačkih falangi koje predstavlja fašističku i bezbjednosnu opasnost

Helsinški odbor za ljudska prava upozorava da ultradesničarsko divljanje navijača na sportskim takmičenjima čija su meta Bošnjaci predstavlja fašističku i bezbjednosnu opasnost za čitavo društvo u Srbiji i poziva nadležne institucije da sveobuhvatnim mjerama pod hitno odgovore na ove napade na bošnjačko stanovništvo.

“Kao jednu od mjera koju bi mogli da preduzmu sportski klubovi jeste zabrana transparenata i parola koje glorifikuju ratne zločince i raspiruju fašizam.Posljednji primjer je rukometna utakmica između klubova Novi Pazar i Crvena Zvezda u Beogradu. Uz ogromne transparente putem kojih je obećavana večna borba protiv poturica (koje se treritaju kao izdajnici “srpskog roda”), skandiralo se ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine nad Bošnjacima, uključujući i genocid”, ukazuju iz Helsinškog odbora i predočavaju da je uvođenje strogih antišovinističkih mjera na sportskim takmičenjima neophodno iz nekoliko razloga.
Ukazuju i da je “ovo fašističko ponašanje na utakmicama direktna posljedica ratova i glorifikacije ratnih zločinaca u društvu, što stvara ogromnu nesigurnost među građanima i strah kod ugroženih zajednica, a ohrabruje nove počinioce da je zločine moguće ponoviti bez ikakvih posledica”.

“Skandiranja Ratku Mladiću i incidenti u vezi sa tim, ponavljaju se na gotovo svim utakmicama od kada je donijeta osuđujuća presuda pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove. Navijačke grupe u Srbiji tijesno su povezane sa ideološkim stanovištem velikosrpskog nacionalizma i ponašaju se kao falange njegovih ideologa. Drugo, navijačke grupe imaju svoju strukturu, hijerarhiju, vođu i za njih su često vezana djela organizovanog nasilja i kršenje zakona. Nasilje navijačkih grupa usmereno je ka direktnom narušavanju tjelesnog ili moralnog integriteta grupa koje smatraju neprijateljskim. Poslednje afere u Srbiji pokazuju da su navijačke grupe u tesnoj vezi sa kriminalnim grupama kao i vladajućim strukturama”, navodi se u reagiranju Helsinškog odbora za ljudska prava.

Podseća se i da su predstavnici Bošnjaka uputili u poslednjih nekoliko godina niz apela Vladi Srbije da preduzme mjere zbog šovinističkog ponašanja srpskih navijača, ali da niko od nadležnih do sada nije reagovao.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: