Aktuelno Društvo Globus Srbija

Rođeni Novopazarac osumnjičen da je predvodio ekipu krijumčara 2,7 tone kokaina (VIDEO)

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji sa još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove organizovane kriminalne grupe S.K. (1953). Beogradski mediji pišu da je riječ o Slobodanu Kosotovsko Koletu, rođenom Novopazarscu i bliskom prijetelju Željka Ražnjatovića Arkana.

Pored S.K., u Srbiji su uhapšeni i članovi ove organizovane kriminalne grupe N.S. (1988), N.S. (1980) i B.K. (1983), saop]tio je danas MUP Srbije.

Istragu o ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je januara 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svjetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe „Balkanski kartel“.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Polјske, Portugalije i Slovenije.

Foto: EUROPOL/MUP Republike Srbije

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplijenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i preko 550.000 evra. Također, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je osiguravala jedrilice i da se slanje pošilјki obavlјalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

Iz EUROPOL-a navode da su operativni obavještajni podaci pokazali da su skiperi ukrajinske i češke nacionalnosti nekoliko puta putovali na Kapo Verde ili na druge lokacije u zapadnoj Africi kako bi pripremili svoje plovilo za operacije šverca. Nedavno otkrivene operativne informacije otkrile su da se brod nalazio u Brazilu. Ovo je omogućilo brazilskim i španskim vlastima, uz podršku MAOC-N, da pomno prate njegovo kretanje.

– Rođeni Novopazarsc vođa ekipe

Beogradski mediji su prošle sedmice objavili da je rođeni Novopazarac Slobodan Kostovski zvani Kole predvodio ekipu koja je krijumčarila koain iz Južne Amerike u Evropu.

Foto: Interpol PrtSc

On je 2018. godine pobjegao sa odsustva zbog liječenja tokom izdržavanja robije u Brazilu, gdje je osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina i nalazio se na potjernici Interpola i putovao je sa lažnim posošem.

Kostovski je kako je objavio Blic bio blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, njegovog kuma Milana Đordevića Bombone, ali i odbeglog Željka Maksimovića Make, čijoj je grupi navodno pripadao.

Foto: Youtube PrtSc

Iz arhiva švedske policije 2019. godine su procjerel fotografije sa video-nadzora banke na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa Arkanom. Ista ekipa je u to vreme počinila dvije uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), poslije kojih su pobjegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Foto: Youtube PrtSc

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano, koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija “Metro Goldvin Majer” i tada popularnog “Radia Pingvin”.

Sedamdesetogodišnji Kostovski je prilikom hapšenja prošlog četvrta u Beogradu pokušao da pruži otpor policiji, objavio je Kurir.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: