26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Himna “Ja sin sam tvoj” u odobrenim udžbenicima, tužilaštvo šuti

Himna sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” kao nastavna jedinica za učenike osnovne škole nalazi se u najmanje dva udžbeniku čiji se naslovi nalaze u katalogu Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,  za nastavu na bosanskom jeziku.

Uvidom u taj udžbenik, na 20. strani je lekcija “Ja sin sam tvoj-himna” uz predviđeni interaktivni sadržaj nastave.

Članica Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Indira Hadžibulić potvrdila je da se ta lekcija “Ja sin sam tvoj” nalazi u Muzičkoj kulturi za 2.razred, dodatku za nastavu na bosanskom jeziku.

“Ima je i u Dodatku za prirodu i društvo za četvrti razred, to je odobreno od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva ZUOV-a. U udžbeniku za drugi razred, u dijelu gdje se uče simboli države, mi djecu učimo i naše simbole – naš grb, naša zastava i naša himna. Odgovorno tvrdim da ta himna postoji u udžbenicima/dodacima za bosanski jezik”, istakla je ona.

 

Iz Tužilaštva u Novom Pazaru, kao ni iz Policijske uprave Novi Pazar, treći dana nakon privođenja i saslušanja učiteljice O.Š. “Rifat Burdžević Tršo”, Adele Melajac Karaahmetović javnosti nije predočeno pod kojim osnovama je to učinjeno.

Iz policije i tužilaštva medijima nije potvrđeno ni iz kojeg tužilaštva je izdat nalog ili naredba za privođenje učiteljice, niti je odgovoreno na pitanje po čijem nalogu i na osnovu kojeg krivičnog djela je Adela Melajac privođena i saslušavana.

Redakcija SNews-a je Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru uputila zahtjev za izjavu kao i zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem su tražene informacije vezane za privođenje i saslušavane učiteljice Melajac kao o preduzetim mjerama i radnjama tog tužilaštva vezano za dešavanje na utakmici FK Novi Pazar-FK Crvena zvezda, 9. jula na Gradskom stadionu u Novom Pazaru.

Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja sa istim traženim informacijama upućen je i PU Novi Pazar.

Učiteljica Adela Melajac Karaahmetović je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor je 14 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i velikog broja nastavnih sadržaja.

Ona je u nedjelju više od dva sata saslušavana u policijskoj stanici u Novom Pazaru, a puštena je uz pratnju lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je izrazio protest zbog njenog privođenja.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

Na informativni razgovor je bio i direktor O.Š.“Rifat Burdžović Tršo”, Ismet Zuković.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je za beogradske tabloide izjavio kako smatra “da se Tužilaštvo mora izjasniti po ovom pitanju, a prosvjetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak protiv onih koji rade ovako nešto”.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: