25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak Turska

Udruženje “Turkiye Bosna Sandžak”: Neprihvatljive izjave Cerića i Dudića, Kina sprovodi genocid nad Ujgurima

Udruženje “Turkiye Bosna Sandžak” iz Istanbula je najoštrije odbacilo izjave Mustafe Cerića i Mevluda Dudića i osudilo učešće vjerskih zvaničnika iz muslimanskih zemalja na skupu u oblasti Xinjiang (Sinđijang) u Kini.

Naglašava se da je pekinška administracija, koja je manipulisala percepcijom iskrivljavajući stvarnost Ujgurskih Turaka, jednu od krvavih rana islamskog svijeta, organizovala je skandalozan događaj 8. januara 2023. godine i da je grupa vjerskih lica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Egipta, Sirije, Bahreina, Tunisa, Južnog Sudana, Mauritanije, Indonezije, Kuvajta, Jordana i Omana odvedena u Xinjiang i sprovela “takozvane” istrage.

U događaju, kako se ocjenjuje, koji se u svim aspektima pretvorio u propagandnu posjetu, muslimanski vjerski predstavnici su izrazili uvjerenje da Turci Ujguri žive srećno i prosperitetno, a naša progonjena braća proglašena su teroristima, tvrdeći da se Kina “bori protiv terora” u regionu.

U reagiranju pod naslovom “Ne prihvatamo, osuđujemo” se ističe da je uključivanje dva vjerska lica iz Bosne i Hercegovine i regiona Sandžaka iz Srbije “u ovako sramnu organizaciju” duboko povrijedilo milione Bošnjaka koji žive u Turskoj.

“Izjave Mustafe Cerića, bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mevluda Dudića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), apsolutno su neprihvatljive i ne mogu se odražavati kao razmišljanja bošnjačkog naroda koji je bio izložen genocidu prije 30 godina. Vidimo da se u kineskoj politici iz političkih i ekonomskih razloga koriste oni koji bi trebali govoriti samo istinu i istinu i zbog toga smo duboko povrijeđeno. Osuđujemo sve zemlje i njihove predstavnike koji su instrumenti ove propagandne kampanje koju je svojom ekonomskom snagom stvorila Kina. Mi smo sa Ujgurskim Turcima u njihovoj pravoj borbi do kraja”, poručili su iz Udruženje “Turkiye-Bosna-Sandžak” koje na Bazrampaši u Istanbulu pretežno okuplja iseljenike bošnjačkog porijekla iz Bosne i Sandžaka.

Ukazuju i da Narodna Republika Kina okrutnošću, zastrašivanjem i agresivnim postupcima sprovodi genocid nad Turcima Ujgurima koji žive u regiji Xinjiang u istočnom Turkestanu.

“Naša braća, koja su lišena života svojih uvjerenja, identiteta i kulturnih dobara, bore se za egzistenciju u sistematskoj politici asimilacije, torture i uništenja. Pored slabih reakcija svjetske javnosti, Turska je bila zemlja koja je dala najsnažniji glas i stav po ovom pitanju. Zvaničnici naše države željeli su da sprovedu nezavisne istrage u regionu. Vlasti Narodne Republike Kine to nisu dozvolile”, predočeno je u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: