Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus

Holandija za 860 srodnika žrtava genocida u Srebrenici isplatila štetu po 10-15 hiljada eura

Holandskoj komisiji za naknadu štete Potočari (NCCP) do sada se obratilo 6.420 preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, a pozitivno su riješili 860 zahtjeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovni sud Holandije je 2019. donio odluku o djelimičnoj odgovornosti za smrt 350 muškaraca žrtava genocida u Srebrenici. Komisija za naknadu štete Potočari (NCCP) je izvršenje uredbe o isplati štete srodnicima žrtava genocida donijela 15. juna 2021. godine, a zahtjev mogu poslati srodnici muških izbjeglica koji su u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravili u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima.

Glasnoogovornik NCCP-a Frank Neervoort za AA je kazao da je Komisija do sada zaprimila zahtjeve za naknadu štete od ukupno 6.420 osoba koje su srodnici 350 ubijenih civila.

Neervoort je kazao da je Komisija do sada isplatila štetu za 860 srodnika, a da su zahtjevi 730 osoba odbijeni. Na razmatranju su zahtjevi još 4.830 osoba.

“Ministarstvo odbrane Holandije do sada je za odštete isplatilo 8,6 miliona eura. Suprugama žrtava genocida se isplaćuje po 15.000 eura, dok se njihovoj djeci, roditeljima, braći i sestrama isplaćuje po 10.000 eura. Razmatranje zahtjeva traje dugo. Prevode se zahtjevi koji stižu na adresu ureda u Sarajevu. Potom dolazimo u situaciju da pozovemo podnosioce na svjedočenje ako dostavljeni dokumenti i dokazi nisu dovoljni za odluku ovdašnjih eksperata koji to pregledaju. Proces se vodi vrlo pažljivo”, kazao je Neervoort.

Komisija će zahtjeve primati do 14. juna ove godine, a Neevooort je kazao da očekuju da broj podnesenih zahtjeva i dalje raste.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: