25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Četrnaesti dan ruske vojne ofanzive, još jedan pokušaj zauzimanja Kijeva

Ukrajinske vlasti saopštaaju da je neprijatelj znatno smanjio tempo napredovanja trupa, ali nije odbio da sprovede ofanzivnu operaciju. I dalje pristižu slike uništenih ruskih tenkova, kamiona i vojne opreme.

Kako navode iz Generalštaba združenih snaga ukrajinske vojske ruski okupator gubi opremu, demoralizirano je osoblje, ruski vojnici se predaju ili dezertiraju.

“Neprijatelj nastavlja usmjeravati svoje napore na opkoljenje grada Kijeva, zauzimanje gradova Sumy, Harkov, Mariupol i Mykolayiv, uspostavljanje kopnenog koridora između Republike Krim i kopna Ruske Federacija, te da ne prestaje pokušavati doći do administrativnih granica Luganske i Donjecke regije”, stoji u izvještaju Ministarstva odbrane Ukrajine.

Prema dostupnim informacijama, ruske snage se pregrupiraju u pripremi za još jedan pokušaj zauzimanja Kijeva.

Glavni napori usmjereni su na pokušaj opkoljenja grada Harkova i dostizanja barijere na rijeci Dnjepar. Pripreme za napad na Sumy su u tijeku. Neprijatelj koncentrira vojne vazduhoplove kako bi osigurao zračnu akciju.

Ono što ukrajinske vlasti u svojim tvrdnjama potkrepljuju foto i video sadržajima je da ruske snage borbenu opremu obično ne evakuiraju. U objavama na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju fotografije uništenih ili zaplijenjenih ruskih tenkova, oklopnih borbenih vozila i kamiona sa municijom i opremom.

Predočeno je da he u Ukrajinu je od početka invazije do sada stiglo 24,5 hiljade ljudi. Gotovo 12 hiljada njih su Ukrajinci, od kojih su većina muškarci koji se planiraju priključiti obrambenim snagama

Prema ukrajinskim pdacima o rukim guubicima o sada je elimisano više od 12 000 pripadnika snaga na strani Ruske Federacije, uništeno je 317 tenkova i 1070 oklonih borbenih vozila.

“Neutralisano je 120 ruskih artiljerijkih oruđa, 56 VBR/ MLRS, 28 PVO sistema, 49 aviona, 81 helikopter, 7 bespilotnih letjelica (UAV), 482 vozila, 60 cisternih s gorivom i tri brza glisera”, saopštio je Generalštab Armije Ukrajine.

Rusija ne saopštava podatke o svojim i ukrajinskim gubicima.

Ruska vojna ofanziva nad Ukrajonom je započela 24. februara.
.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: