Aktuelno Društvo Globus

IFJ: U 2021. u svijetu je ubijeno 45 novinara

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

“Brojka 45 među najnižima je otkako je IFJ počeo objavljivati godišnja izvješća o novinarima ubijenima pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubojstva, pogibije u unakrsnoj vatri te bombaške napade”, navodi se u priopćenju.

Organizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja pobrojala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

“Opasnosti povezane s oružanim sukobima smanjile su se zadnjih godina jer je pristup medijskim djelatnicima sve ograničeniji i oni su sve manje prisutni u zonama sukoba”, objašnjava IFJ.

-Nastavak rasta prijetnji, najviše ubijenih u Aziji

“Istodobno, nastavljaju rasti prijetnje povezane s djelovanjem kriminalnih skupina i narkokartela i to od meksičkih slumova do europskih gradova u Grčkoj i Nizozemskoj i tu se događaju brojna ciljana ubojstva”, navodi organizacija.

Promatrano po regijama prvo mjesto po broju ubijenih medijskih djelatnika, njih 20 zauzima područje Azije i Pacifika, a slijede Amerike s 10, Afrika s 8, Europa sa 6 te Bliski istok i arapski svijet s jednim ubijenim novinarom.

Toj brojci od 45 ubijenih novinara valja pribrojiti pogibiju dvojice novinara u Iranu nesretnim slučajem.

Pad broja ubojstava novinara u 2021. “dobra je vijest, no slaba je to utjeha za nasilje koje je uzelo živote 9 novinara u Afganistanu, 8 u Meksiku, 4 u Indiji te 3 u Pakistanu”, ocjenjuje IFJ.

“Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zlouporabu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade”, piše IFJ.

Organizacija poziva na donošenje “nove konvencije Ujedinjenih naroda za zaštitu novinara”.

Izvor: http://www.snh.hr/u-2021-u-svijetu-je-ubijeno-45-novinara/

Foto/ilustracija: https://www.facebook.com/InternationalFederationofJournalists/photos

Povezane vijesti

%d bloggers like this: