17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Imamović: Gradonačelnik Novog Pazara da preuzme zadatak informisanja građana

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je, preko svog privatnog fb profila, pozvao večeras gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca da preuzme zadatak informisanja građana o epidemiološkom stanju u Novom Pazaru.

Imamović je to učinio nakon što su se u javnosti pojavile zvanične i oprečne informacije o zaraženim koronavirusom u Novom Pazaru.

“Pozivam Gradonačelnika Novog Pazara da, kao odgovoran čovjek, lično preuzme zadatak informisanja građana o epidemiološkom stanju u Novom Pazaru i tako konačno zaustavi ove neozbiljne špekulacije na raznim portalima o broju zaraženih u Novom Pazaru. Posljednje što građanima treba u ovom vanrednom stanju jeste stres uzrokovan neprovjerenim i neodgovornim informisanjem”, napisao je Imamović.

– Štab, “covid19.rs” i “covid19.data.gov.rs”

Na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije “covid19.rs“, 27. marta, je na listi po broju zaraženih po gradovima u Srbiji objavljeno da su dva lica u Novom Pazaru.

Nakon nezvanične potvrde iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Novi Pazar da je u ovom gradu, u petak 27. marta, registrovan jedan zaraženi koronavirusom i objave na društvenim mrežama, član Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara i direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Dr. Šefadil Spahić je, gostujući zajednos sa gradonačelnikom Novog pazaru u Dnevnuku RTV Novi Pazar, izjavio da nema potvrđenih slučajeva da je neko iz Novog Pazara zaražen ovom bolešću, ali je dodao da su tri osobe hospitalizovane na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru, kao i da će se u narednim danima znati rezultati za poslata tri uzorka.

Podsjećamo da je Štab za vanredne situacije Novog Pazaru, tokom sjednice, u subotu 28. marta, saopštio da u ovom gradu nema potvrđenih slučajeva zaraze COVID-19.

Foto: Grad Novi Pazar

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, Dr. Šefadil Spahić rekao je da se stvari mijenjaju iz sata u sat i da je riječ o pojavi koja je dinamična i sa čim se prvi put susrećemo.

“Najbitnije je da je epidemiološka situacija pod punom kontrolom. Žao mi je što su se po određenim medijima pojavile dezinformacije. Svi uzorci koje smo do sada poslali su negativni, to jest nemamo mikrobiološki i virusološki potvrđen nalaz. Za najnovija tri uzorka rezultat očekujemo tokom naredna 24 sata”, rekao je Dr. Spahić, saopštio je Štab kojim predsjedava gradonačelnik Nihat Biševac.

– Ovlašćeno lice koje će svakodnevno saopštavati informacije

On je, kako je objavljeni na zvaničnoj fb stranici Grada Novog Pazara, podsjetio da sve uzorke sa teritorije Republike Srbije obrađuje jedna referentna laboratorija i da je priliv uzoraka svakog dana sve veći.

“U cilju želje i obaveze da javnost precizno i blagovremeno obaveštavamo o svim važnim informacijama, doneli smo odluku da ovlastimo lice koje će, ispred Zavoda za javno zdravlje svakodnevno sopštavati informacije validne za protekla 24 sata”, istakao dr Spahić.

Član Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da će odlukom Štaba protiv svih onih koji povodom aktuelne situacije plasiraju dezinformacije i šire paniku biti preduzete pravne mere.

“Protiv svih takvih lica biće, u skladu sa zakonom, podnete krivične prijave. Reč je o ljudima koji neistine plasiraju od kuće, a ne o profesionalnim novinarima”, ukazao je Hasanović.

Na drugom Vladinom sajtu, Kancelarije za IT i eUpravu, “https://covid19.data.gov.rs/”, takođe je uz mapu, s podacima pojedinačno za svaku opštinu, objavljeno da je u Novom Pazaru “vrednost: 2”, dok je istovremeno u Sjenici i Raškoj, u kojima je zvanično potvrđeno od strane Zavoda za javno zdravlje da ima registrovanih lica koja su zarađena koornavirusom, prikazana “vrednost:0”.

O hospitalizova tri pacijentima na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru još nije se oglasila ta zdravstvena ustanova.

Foto: SNews, PrtSc covid19.rs

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: